Magosz;Orbán Viktor;állami támogatás;választás 2022;orosz-ukrán háború;

Orbán az agrártámogatások megtriplázását ígéri hetekkel a választás előtt

A miniszterelnök uniós segítségre is számít a magyar mezőgazdaság modernizálásához, mert szerinte ez az utolsó „történelmi lehetőség”.

A kormány 17,5 százalékról 80 százalékra fogja emelni az agártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szombati gazdakongresszusán.

A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy a nemzeti, az uniós és várható magánbefektetői forrásokkal együtt a következő években 9000 milliárd forint jut majd az agráriumnak. Hozzátette, ez háromszor annyi pénz, mint amennyi eddig volt.

„Ha ezzel nem tudjuk a magyar mezőgazdaságot modernizálni, akkor semmivel sem, ez az utolsó történelmi lehetőség, ha ezt nem ragadjuk meg, akkor versenytársaink elhúznak mellettünk”

– figyelmeztetett.

A kormányfő elképzelése szerint ezzel az összeggel, vagyis a beígért 9000 milliárddal el kell oda jutni, hogy az agrár-feldolgozóipar, az élelmiszeripar 80 százalékban magyar tulajdonban, s így az emberek által fogyasztott élelmiszer is 80 százalékban magyar legyen.

Orbán Viktor ugyanakkor nem lepte meg az eseményre összegyűlt gazdákat a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háborúról – sokadszorra hangoztatott véleményével, hogy mennyire „nyugodt a kormány”.  Ismét hangoztatta, hogy a „háborút elítéljük, különösen, hogy itt van a szomszédunkban; az erőszakra nemet mondunk, szövetségeseinkkel együtt vagyunk”, de szerinte a legfontosabb hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Beszélt még ezzel kapcsolatban „magyar szemüvegről” meg „idegen megközelítési módokról” is, amelyeket ő és kormánya nem fog felcserélni.