Európai Unió;háború;menekültek;forrásmegosztás;segélyek;

2022-03-09 07:15:00

Hozzánk is jöhet uniós pénz az ukrán menekültek befogadása miatt

Félmilliárd euróval és a költségvetési források további átcsoportosításával segítene az Európai Unió a háború sújtotta Ukrajnának és a menekülteket befogadó országoknak.

Magyarország és más, Ukrajnával határos országok is kaphatnak abból az 500 millió eurós segélyből, amelyet az Európai Unió a jelenlegi költségvetéséből különít el a háború humanitárius következményeinek a kezelésére Ukrajnában és azon kívül.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök már korábban bejelentette, hogy az EU félmilliárd eurót fordít erre, az összegből 90 millió eurós segélyt már folyósítottak Ukrajnának (85 millió) és Moldovának (5 millió), hogy élelmiszert, vizet, egészségügyi ellátást és menedéket biztosítsanak a menekülőknek. A maradék pénz nagy része is a háború sújtotta országnak jut, de kaphatnak belőle azon államok, ahová összesen már több mint két millió ember érkezett az orosz invázió elől.

– mondta újságíróknak Janez Lenarcic humanitárius ügyekért felelős biztos, aki arról is beszámolt, hogy az unió polgári védelmi mechanizmusa keretében az európai országok már több mint 100 millió euró értékű segélycsomaggal segítették az ukrajnai rászorulókat. Mint korábban beszámoltunk róla, ebből az együttműködési formából Magyarország kimarad, mivel kétoldalú alapon szervezi a segítségnyújtást.

Az Európai Bizottság (EB) kezdeményezi azt is, hogy a közösség fordítson további forrásokat a háború következményeinek enyhítésére a korábbi büdzséjének fel nem használt részéből. A brüsszeli testület 420 milliót javasol költeni a menekültek megsegítésére és befogadására a tagállamok számára 2014-2020 között biztosított, de még el nem költött belügyi alapokból. Ugyanígy felszabadítaná a megmaradt kohéziós alapok egy részét a védelemben részesülők oktatásának, lakhatásának, egészségügyi ellátásának a megszervezésére, illetve az alapvető szükségleteik biztosítására. A rendkívüli körülményekre való tekintettel az EB javasolja, hogy ezeket a “projekteket" az unió 100 százalékban finanszírozza, vagyis a tagállamoknak ne kelljen önrészt fizetniük. A költségvetési pénzek átcsoportosítására vonatkozó bizottsági előterjesztéseket még az EU27-eknek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami várhatóan rövid idő alatt megtörténik.

Segíti az Európai Unió a tagországok határőreit, hogy megfelelően fogadni tudják az Ukrajnával közös határszakaszokra érkezőket. Jelenleg a Frontex, az EU határőrizeti ügynökségének 165 munkatársa teljesít szolgálatot az EU és Ukrajna, illetve a Moldova és Ukrajna közötti határon, és további 162 hamarosan megérkezik Romániába. Mint Ylva Johansson migrációs ügyekért felelős biztos bejelentette, az EU bűnüldöző hatóságának, az Europolnak két alkalmazottja Szlovákiában segíti a helyi hatóságokat a menekültek biztonsági ellenőrzésének elvégzésében, és tárgyalások folynak arról, hogy az ügynökség embereket küldjön Magyarországra és Romániába is.