Európai Unió;Oroszország;Kína;Magyarország;dezinformáció;Pegasus;

„Riasztó, hogy Magyarország segíti Oroszországot és Kínát”

Az EU demokratikus folyamataiba történő külföldi beavatkozásról és dezinformációról szóló jelentés egyebek mellett elítéli, hogy magyarországi állami szervek tömegesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert.

Évtizedeken keresztül végignéztük, ahogy korábbi magas rangú európai tisztviselők és politikusok vezető pozíciókat töltenek be az orosz energetikai vállalatoknál, miközben százmilliókat juttattunk Putyin kasszájába, és menedéket nyújtottunk cimboráinak és oligarcháinak. Az euróinkkal felépítettük és finanszíroztuk Putyin háborús gépezetét, amelyet most ártatlan ukránok lemészárlására használnak – mondta Sandra Kalniete, lett kereszténydemokrata képviselő, az EU demokratikus folyamataiba történő külföldi beavatkozásról és dezinformációról szóló jelentés készítője az Európai Parlament (EP) keddi plenáris vitájában.

A szerdán végszavazásra kerülő állásfoglalás azonosítja és feltérképezi a külföldi – nem csak az orosz – beavatkozás minden formáját: a dezinformációt, a közösségi médiaplatformok és a hirdetések manipulálását, a kibertámadásokat, az újságírók elleni fenyegetéseket és zaklatást, a politikusok és politikai szervezetek titkos finanszírozását, a politikai és gazdasági elit megnyerését és lekenyerezését. Mindezek miatt európai stratégiát követel a hibrid fenyegetések elhárítására, kötelező szabályokat a közösségi médiaplatformok elszámoltathatóságának és átláthatóságának a biztosítására, valamint jelentős támogatást a minőségi és független médiának. Felszólalásában a szerző kiemelte: 

fel kell függeszteni minden olyan közösségimédia-fiókot, amely Putyin propagandáját terjeszti.

A jelentés többször említi Magyarországot: egyrészt riasztónak nevezi, hogy Szerbiával egyetemben “segíti Kínát és Oroszországot geopolitikai céljaik elérésében”, másrészt aggasztónak ítéli, hogy e két ország “szerepet játszik a környező országokra irányuló dezinformáció széles körű terjesztésében”. Emellett elítéli, hogy magyarországi állami szervek tömegesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen.

A terjedelmes jelentés a külföldi beavatkozással és dezinformációval foglalkozó parlamenti különbizottság másfél éves tevékenységének az összefoglalója. A benne foglalt javaslatokat sem az EU intézményeinek, sem a tagállamoknak nem kötelező végrehajtani.