kormányinfó;Gulyás Gergely;Hernádi Zsolt;üzemanyagár;árstop;

2022-03-10 21:35:00

Marad a benzinárstop, lesz üzemanyag - Gulyás Gergely három intézkedést jelentett be

Ismét rendhagyó időpontban jelentkezett a kancelláriaminiszter a szokásos heti Kormányinfóval. Ezúttal Hernádi Zsolt Mol-vezér társaságában hirdetett sajtótájékoztatót csütörtök este fél 10-re. 

A téma igen időszerű, hiszen egyre nagyobb a káosz, csütörtökön száz-százötven hazai kúton szünetelt a normál benzin és gázolaj kiszolgálása.

Az orosz-ukrán háború az egész világon megnövelte az inflációt,a visszaszorítására több intézkedést hoztak, mint az élelmiszerárstop, kamatstop, benzinárstop, és fenntartott rezsicsökkentés. Európa több országában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj. A tárcavezető valótlan hírnek nevezte, hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne, illetve a kormány nem ragaszkodik az árstophoz.

A helyenként megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot - hangsúlyozta Gulyás Gergely. A benzinturizmus és a növekvő tranzitforgalom, illetve a pánikkeltés miatt jelentősen megnőtt az üzemanyagfogyasztás.

Ezért a kormány arról döntött, hogy

A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. 

A rendelet csütörtök este 10 órakor lép hatályba. A négynapos hétvégre, péntek este 10 órától kedd 10 óráig kamionstopot rendeltek el. 

"Logisztikailag nem lehetett bírni"

A megnövekedett forgalom 20 százaléka a benzinturizmusból származott, nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás - tette hozzá Hernádi. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek, és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak, emellett 5 millió litert exportálnak. Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni.

A teher-és haszongépjárműveknek vissza kell térnie a nagykereskedelmi helyekre, vagy a nagynyomású kútfejekhez - közölte a Mol-vezér. Utóbbi helyeken egy piaci ár fog érvényesülni. A töltőállomások nem szolgálhatnak ki normál kútfejeknél 3,5 tonnánál nagyobb külföldi, és 7,5 tonnánál nagyobb hazai járműveket - tette hozzá.

Ha továbbra is marad benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedésekre lesz szükség - mondta Hernádi Zsolt.

Van elég, az egész ország ellátásához szükséges nyersanyag

Ratatics Péter kérdésünkre elismerte, hogy még az elmúlt napokban nagykereskedő nélkül maradt, új kútügyfeleikkel való leszerződés is hosszú folyamat, amit igyekeznek egyszerűsíteni. Hernádi Zsolt biztosított, hogy az - alapvetően orosz olajból, az Ukrajna felől érkező Barátság vezetéken - ellátott finomító rendelkezik az egész ország ellátásához szükséges nyersanyaggal. Ugyanakkor reményét fejezte ki az iránt, hogy a 20 forintos jövedékiadó-csökkentés visszacsábíthat több importőr-nagykereskedőt is.

Lapunknak szakértők úgy vélekedtek, hogy 20 forintos jövedékiadó-kedvezmény nem fogja visszacsábítani az importőröket, mivel határainkon kívül akár 100-200 forinttal többet kaphatnak termékükért. Úgyszintén felhívták a figyelmünket, hogy a különböző típusú tarifák beállítása bonyodalmakba ütközhet. - M. I.