egészségügy;Magyarország;menekültek;ellátás;

Teljes egészségügyi ellátásra jogosultak, támogatással kaphatnak gyógyszert az ukrajnai menekültek Magyarországon

A tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítja a kormány.

Valamennyi Ukrajnából érkező menekült jogosult valamennyi olyan egészségügyi szolgáltatásra, amelyet a magyar emberek is igénybe vehetnek – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből. Mint írják, az ellátási protokollt Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti. E szerint a hazánkba érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítja a kormány. Tehát Az Ukrajnából érkezők ingyenes (1812) telefonszámot is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukat kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni.

A közlemény szerint a menekülőket már a határmenti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi stábok várják a nap 24 órájában és biztosítják az egészségügyi szűrést, ellátást, koronavírus-tesztelést és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

A menekülő ukránok, ukrán-magyar kettős állampolgárok, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodott és onnan hazánkba menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosultak térítésmentesen, vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra. A számukra írt gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket sürgős szükség esetén térítésmentesen, egyéb esetben a magyar biztosított betegek számára is meghatározott térítési díjért válthatják ki, azaz a menekültek is támogatással juthatnak a hazai patikákban orvosságokhoz. A gyógyszertárak ebben az esetben a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóság részére kiállított számlát a NEAK közreműködésével számolhatják el.

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely háziorvos biztosítja. A védőnő a körzetében tartózkodó menedékes számára a védőnői gondozás lehetőségét felajánlja és biztosítja.

A menekülők az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást valamint az MMR oltást a háziorvosoknál, illetve házi gyermekorvosoknál kérhetik.