Oroszország;USA;Ukrajna;háború;háborús bűn;Joe Biden;

Joe Biden háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint

Első alkalommal fordult elő, Joe Biden amerikai elnök háborús bűnösnek nevezte orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint – hívja fel a figyelmet a Reuters. 

Azt hiszem, ő egy háborús bűnös – fogalmazott Joe Biden újságírók előtt a Fehér Ház sajtótájékoztatókra fenntartott termében, az East Roomban távizás közben egy rendezvényről. A Fehér Ház korábban tartózkodott a hasonló kijelentésektől, annak ellenére, hogy a Vlagyimir Putyin parancsára Ukrajnát február 24-én megtámadó orosz katonai egységek polgári célpontokat – lakóépületeket, színházat, gyermekkórházat és szülészeti klinikát – támadnak.

Joe Biden kijelentéséről videófelvétel is készült, amelynek tanúsága szerint az amerikai elnök először elutasította a riporter kérdését arról, hogy háborús bűnösek nevezné-e Vlagyimir Putyint, aztán meggondolta magát, visszafordult és kimondta, háborús bűnösnek tartja az orosz kollégáját. 

A Kreml részéről Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte, amit Joe Biden mondott.