Orbán-kormány;segítség;Ukrajna;szállás;menekült;

2022-03-18 14:05:00

Buszoztatás és birkózás – Hétfőtől menekültszálló lesz a BOK Sportcsarnok csarnok egyik épülete

Bezárt a sportolók előtt a budapesti BOK Sportcsarnok (a volt SYMA-csarnok) B épülete – jelentette be a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). Nem világos, miért kell a menekülteket még a Keleti pályaudvar előtt leszállítani a vonatról, buszokra rakni és egy elosztó központba vinni.

A szövetség már a múlt héten jelezte a kormánynak, hogy lehetőségei szerint kész segíteni a menekültek ellátásában. Mi sem természetesebb tehát, mint hogy ennek érdekében átadjuk a BOK-ot és ezzel is támogatjuk a háború elől menekülőket – erősítette meg Gyulai Miklós, a MASZ elnöke a Népszavának, aki azt is elárulta, hogy ők csupán használói az épületnek, a tulajdonos a magyar állam.

Az eddig atléták által használt csarnokban, illetve rendezvényhelyszínen az orosz-ukrán háború elől menekülőket fogadó és szállást biztosító létesítményt alakít ki a fővárosi kormányhivatal védelmi bizottsága, amely péntek délelőtt egyeztetést tartott a csarnok átalakításáról és új funkciója szerinti működtetéséről. A megbeszélésen a Népszava információi szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett. Meghívást kapott a fővárosi önkormányzat is, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviselt.

Mint kiderült, a fővárostól elsősorban buszokat kér a védelmi bizottság, amely Kőbánya-Kispest vasúti megállótól a Puskás Stadion mögötti csarnokba szállítja a Záhony felől vonaton érkező ukrán menekülteket. Kiss Ambrus egyelőre nem látott ágyakat, de a létesítmény csak hétfő hajnaltól fogadja a menekülteket.

Az sem világos, ezután minden menekültet ide irányítanak-e, s ha nem, akkor ki, hol és mi alapján dönt majd arról, ki kerül ide, és ki utazhat tovább. Arra sincs válasz, hogy a budapesti pályaudvaroknál segítő civil szervezetek és önkéntesek folytathatják-e a munkájukat. Egyelőre az is kérdéses, hogy az új menekülteket fogadó létesítmény munkájába bekapcsolódhatnak-e a civil szervezetek, illetve részt vehetnek-e benne az önkéntesek.

Várjuk az ügyben a fővárosi kormányhivatal válaszát, cikkünk megjelenése után a Minszterelnökség kiadott egy közleményt, amely szerint a védelmi bizottság tranzitvárót alakít ki az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a csarnokban március 21-től. „A kormány felkészült a jelenleginél is nagyobb menekülthullám kezelésére, ezért a Keleti pályaudvar szomszédságában újabb nagyméretű tranzitváró megnyitásáról döntöttek, amelyben többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés. Az elhelyezést igénylő személyek részére a szállás szervezésében is segítséget nyújtanak, valamint menedékes státussal, tartózkodási engedéllyel kapcsolatos idegenrendészeti ügyintézésre is lesz lehetőség. A csarnokban helyet kapnak a segélyszervezetek munkatársai is, akik az étel-italból, tisztálkodó szerekből, pelenkából, stb. álló adományokat adják át a rászorulók részére. A menekültek közlekedését is segítik: kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár nyílik a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Kelet és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre” – hangzik a közlemény.

A csarnok megnyitása annyiban nem váratlan, hogy Orbán Viktor kormányfő már szerdán arról beszélt: „A következő három napban megszervezzük a jövő hét védekezését azért, hogy továbbra is képesek legyünk minden bajbajutottnak segítséget nyújtani. (…) A háború pedig nem csitul, hanem kiterjed, és ahogy a háború kiterjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket.”

Az új létesítmény megnyitása után egy héttel, március 28. és április 3. között a BOK szomszédos csarnokában birkózó Európa-bajnokságot rendeznek. Mint azt a Magyar Birkózó Szövetségtől megtudtuk, nem tervezik a halasztást, a helyszín is változatlan. Így a sportolókat és a menekülteket szállító buszok egymás után érkezhetnek a területre, bár a rendezők szerint a rendezvényhelyszín kialakítása lehetőséget biztosít az elkülönülésre. Az viszont bizonyos, hogy ukrán menekültek nem találkozhatnak orosz sportolókkal. A nemzetközi birkózószövetség ugyanis más szövetségekhez hasonlatosan csatlakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felhívásához, így az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnek a nemzetközi viadalokon. Orosz sportolók egyébként eleve nem neveztek a budapesti Eb-re, a fehéroroszok pedig visszavonták a nevezésüket.