Fidesz;kampány;Oroszország;Vlagyimir Putyin;választás 2022;

2022-03-20 06:05:00

Ruszkik tényleg haza? – Kísérletezik a Fidesz, mit kifizetődő képviselni, a hívei gyorsan kiakadtak

Megjelentek a markánsabban oroszellenes hangok a Fidesz kommunikációjában, de az elemzők úgy látják, a kormánypárt csak tesztel és keresi a politikailag legkifizetődőbb üzenetet.

– A kormánypártok az elmúlt három hétben, amióta kitört az orosz-ukrán háború, láthatóan kísérleteznek, mi a legjobb üzenet, ennek megfelelően több típust is kipróbálnak – mondta lapunknak Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, politikai elemző. – A felső vezetés, így Orbán Viktor is távolságtartó, a béke fontosságát hangsúlyozza, a Fideszhez kapcsolódó körök mondtak mást, eddig jellemzően oroszbarát narratívát. Most megjelent a másik véglet, ami, miután a kormánypártok folyamatosan szondázzák a közvéleményt, nem meglepetés, tesztelik, mit bír el a társadalom, illetve mire van nagyobb igény.

Virág Andreát azután kérdeztük, hogy csütörtök este, látszólag váratlanul megjelentek a markánsabban oroszellenes hangok a Fidesz kommunikációjában. „Ruszkik haza! Legyen béke!” – írta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a Facebook-oldalán. Békét hirdető posztból korábban sem volt hiány a Fidesz-KDNP-s politikusok részéről, ám a köztudottan Nyugat-barát, atlantista Németh Zsolt kormánypárti oldalról meglehetősen új hangnemet ütött meg az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban. S hogy nem egyedi esetről van szó, azt Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök néhány órával korábbi posztja is mutatja: „Az Oroszország által indított háború védhetetlen és megmagyarázhatatlan”, írta az államfő.

Németh és Novák bejegyzése nagy értetlenséget váltott ki a kormánypárti szavazók körében, a hozzászólások alapján jól látszik, hogy a kormány évtizedes oroszbarát propagandája megtette a hatását, s a hívek gondolkodását nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

Virág Andrea szerint a Fidesz a háborúval nehéz helyzetbe került, hiszen 12 évükbe telt, míg a korábban erősen oroszellenes szavazótáborát a keleti nyitás és Oroszország támogatójává alakította át, most viszont a kormány bel- és külpolitikai okokból sem folytathatja az oroszbarát politikát, ami zavart okozott a hívekben.

– Ám ukránbarát sem lehet, éppen az elmúlt 12 év propagandája miatt, így maradt a békepártiság, de emellett természetesen keresik az új irányt – tette hozzá. – Ennek lehet tesztje Németh Zsolt és Novák Katalin megnyilvánulása. Előbbi esetében még gondolhatnánk partizánakcióra, de a köztársasági elnöktől ilyen nem várható, ráadásul a parlamenti beszédében ő is a hivatalos békeüzenetet kommunikálta, s az azóta eltelt időszakban semmi sem utalt rá, hogy ilyen sarkos véleményt fog megfogalmazni.

– A Fidesz rengeteg mindent belső mérésekre alapoz. Ha azt látnák, azzal nyernek, hogy beállnak egy erős nyugatpárti vonalra, akkor azt csinálnák. Azonban a Fidesz vezetősége érzékeli, hogy a tábor megosztott az orosz invázió és Ukrajna kérdésében – utalt Szicherle Patrik, a Political Capital elemzője Publicus Népszava számára készített felmérésére, ami szerint a fideszesek 44 százaléka látja agressziónak az orosz támadást. Épp ezért az elemző szerint a kormánypárt többsíkú kommunikációra rendezkedett be: miközben a békepártiság lett a fő üzenet, a fideszes propaganda különböző csatornáin megjelennek az orosz inváziót bemutató hírek éppúgy mint a Kreml-párti "információk".

A kampány részének tudják be az elemzők azt is, hogy kormányfő látványosan levonult a keleti határhoz – Hadházy Ákos független képviselő szóvá is tette, hogy a szemléről közzétett propagandavideó szerint „Orbán három (3!) helikopterrel utazott le Debrecenbe” a ’védekezést megszervezni’”

– Egyértelmű kampányfogás Orbán Viktor Debrecenbe költözése, valós értéke nincs a három napnak, hiszen nem történik semmi olyan, amit a Karmelita-kolostorból ne lehetne megoldani – mondta Virág Andrea. – Csakhogy az nem látványos, itt pedig akciófilm-szerűen dokumentálni tudják a tevékenységét, tovább erősítve az erős vezető képét, melyet Orbán amúgy is szeret használni akár valós, akár kreált veszélyhelyzetekben.

– Szimbolikus lépés, ami illeszkedik a kampányba – értékelte a kormányfő „leköltözését” Szicherle Patrik, ám ő megjegyezte azt is, hogy a térség más vezetői is tettek látogatást az érintett határszakaszoknál.