Debrecen;oroszok;Ujhelyi István;oltóanyaggyár;Szputnyik V;

Ujhelyi: azonnal mondják fel a még épülő debreceni vakcinagyár orosz szerződéseit!

A szocialista EP-képviselő nemcsak „Putyin sötét árnyékát” látja, korrupciógyanút is sejt a sok tízmilliárdos beruházás mögött.

Követelem a kormánytól, hogy azonnal mondja fel az orosz állammal kötött szerződését a Szputnyik V-vakcinák gyártásával kapcsolatban, és a Debrecenbe tervezett gyártókapacitást az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinák előállítására használják – írja Facebook-oldalán, szokásos vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István. 

A szocialista európai parlamenti képviselő arra is felszólítja a magyar kabinetet:

„A nemzeti oltóanyaggyár beruházásával kapcsolatban hagyják abba az indokolatlan és korrupciógyanús titkolózást: hozzák nyilvánosságra a beruházás dokumentumait és az eddig megkötött szerződéseket, számoljanak el a projektre eddig elköltött közpénzzel!”

Az ellenzéki politikus emlékeztet, hogy amikor „alig néhány nappal a gyilkos orosz katonai agresszió megindítása előtt” Orbán Viktor ismét ellátogatott Moszkvába, azóta megkérdőjeleződött megállapodások is születtek. Egyik ilyen volt, amikor Orbán és szövetségese, Vlagyimir Putyin bejelentette:

„Oroszország az épülő debreceni oltóanyaggyár rendelkezésére bocsájtja a Szputnyik V-vakcina gyártási technológiáját, így hamarosan megkezdődhet a hajdúsági tömeggyártása is az orosz oltóanyagnak.”

Ujhelyi szerint miután az oroszok a megfelelő dokumentáció beadásának hiányában nem voltak képesek megszerezni az európai engedélyt a Szputnyik V-oltóanyagra, ezért a vakcina iránti kereslet egyáltalán nem volt eddig sem kiugró, s a putyini agresszió miatti szankciók azóta csak rontottak a helyzeten.

Az MSZP-s politikus azt gyanítja, a debreceni oltóanyaggyár projektje a Fidesz felsővezetőinek magánbiznisze lehet, és „nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, de a mutyi szaga is”. Hozzáfűzte, közpénzmilliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd forint felett várható. Ugyanakkor korábbi közérdekű adatigénylésére több minisztérium sem válaszolt, míg az illetékes innovációs tárca azt közölte:

„a kért információk minősített adatok, így azok nem tartoznak a nyilvánosságra”.