kulturkampf;NER;

2022-03-21 00:01:00

A Fidesz-kormány alattomosan foglalta el a magyar kulturális szférát

Ezt erősíti meg a Művészeti Szabadság Kezdeményezés nevű amerikai szervezet friss jelentése.

Orbán Viktor rendszere szisztematikusan megsérti a művészek és a kulturális intézmények szabadságát és integritását Magyarországon, a művészetekben pedig olyan környezetet teremtett, amely táplálja az öncenzúrát. Ezt állítja a Művészeti Szabadság Kezdeményezés (MSZK) nevű amerikai szervezet friss jelentése, amely részletesen feltárja, hogy a Fidesz-kormány alkotmányos és törvényi változtatásokkal korlátozza a szabad véleménynyilvánítást, adminisztratív beavatkozásokkal vonja ellenőrzése alá a művészeti intézményeket, médiabirodalmát pedig nacionalista kulturális propagandájának a terjesztésére és a liberális művészek elleni támadásokra használja.

A szerzők szerint Orbánék „alattomosan szilárdították meg a magyar művészeti és kulturális szektor feletti ellenőrzést”, miközben azt állították, hogy az ágazat szerves változáson megy keresztül. Úgy vették át felette az irányítást, hogy az intézményeket és a finanszírozásuk ellenőrzését a kormánypárt által vezetett alapítványokra és lojális vezetőkre bízták, miközben korlátozták ugyanezen intézmények menedzsmentjének az átláthatóságát.

A „Rendszerszintű elnyomás: válságban Magyarország művészete és kultúrája” című jelentésben az MSZK leszögezi: a magyar kormánypárt célja a kreatív kifejezésmódot támogató és védelmező intézmények szisztematikus felszámolása, valamint a magyar képzőművészeti, színházi és előadóművészeti, irodalmi és művészeti oktatási közösségek feletti ellenőrzés megszerzése. „Ha ez a törekvés sikerrel jár, Magyarország polgárai csak olyan művészetet élvezhetnek majd, amely a Fidesz politikai nézeteit tükrözi” – fogalmazott Johanna Bankston, a jelentés egyik szerzője a szervezet sajtóközleményében.

Mint Sanjay Sethi, az MSZK ügyvezető igazgatója a Népszavának kifejtette, a művészet általában megkérdőjelezi az uralkodó politikai narratívákat és ellensúlyt képez a hatalmi központokkal szemben: 

Az MKSZ szerint a művészek és a kulturális szféra alkalmazottai „bénító elszigeteltségben” dolgoznak Magyarországon az egyre korlátozóbb politikai környezet miatt. Mint írják, az Orbán nacionalista értékeivel szemben álló művészek elveszíthetik a pénzügyi támogatásukat, polgári per vagy büntetőeljárás alá vonhatják őket, munkáikat eltávolíthatják a kiállításokról, színházakból vagy az éterből, és kritikus médiával, valamint ellenséges közönséggel találhatják szembe magukat, amelyet ugyanaz az államilag ellenőrzött sajtó manipulál.

A magyar művészeti és kulturális szféra kulcsszereplőivel készített névtelen interjúkra alapozva a jelentés szerzői arról is beszámolnak, hogy sok magyar művész öncenzúrára kényszerül, hogy biztosítsa szakmai túlélését, míg mások kénytelenek voltak elhagyni az országot, hogy nyíltan folytathassák tevékenységüket.

A szakértők konkrét ajánlásokat is megfogalmaznak a magyar kormány számára, és sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy követelje ki a nemzetközi és uniós emberi jogi kötelezettségek tiszteletben tartását Magyarországon. A jelentés összeállításában az MSZK kutatóin kívül részt vettek a Kaliforniai Egyetem Berkeley jogi karának és a Columbia Egyetem Harriman Intézetének munkatársai.