Oroszország;Ukrajna;háború;

2022-03-22 08:21:00

A Debreceni Egyetem elvette Vlagyimir Putyintól a díszpolgári címet

Hatályon kívül helyezte Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről szóló négy és fél évvel ezelőtti határozatát a Debreceni Egyetem – derül ki a felsőoktatási intézmény honlapján megjelent március 21-i közleményből. 

Bár a közlemény név szerint nem említi Vlagyimir Puytint, a határozat sorszámából – 1/2017 (VIII.18) – egyértelműen kiderül, hogy a felsőoktatási intézmény az orosz elnököt fosztotta meg a díszpolgári címtől. Két lehetőség is van, hogy miért, – hívja fel a figyelmet a Debreciner – március 17-i ülésén ugyanis  az egyetemi szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című fejezetének a módosítását, a jelenlévő tagok háromnegyedének igenlő szavazatával, titkos szavazással a  kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált vagy ha a kitüntetést nem adják át az odaítélésétől számított három éven belül.

A Debreciner megkérdezte, hogy Vlagyímir Putyinra melyik vonatkozik, de választ egyelőre nem kapott.

A Debreceni Egyetem még 2017. augusztus 18-án döntött úgy, hogy díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyinnak. Ezt akkor az egyetemi szenátus azzal indokolta, hogy az Orbán-kormányhoz hasonlóan az Oroszország is jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a pakai bővítés, Paks-II. megvalósításában. A Debreceni Egyetem és az orosz állami energiaóriás, a Roszatom stratégiai szerződésében szerepel is, hogy a felsőoktatási intézmény a projekt szakember-utánpótlását képezheti.

Eredetileg úgy volt, hogy Vlagyimir Putyin át is veszi a díszpolgári címet, ezt azonban végül nem tette meg, csak a budapesti cselgáncs-világbajnokság megnyitójára ugrott be beszélgetni egy kicsit Orbán Viktorral.