Európai Unió;Orbán Viktor;oligarchák;EP-jelentés;

2022-03-24 12:38:00

Orbánról és belső köréről értekezik az oligarchák elleni küzdelemről szóló EP-jelentés

Az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. 

Néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről és az uniós források csalással szembeni védelméről szól. A képviselőtestület csütörtökön nagy többséggel szavazta meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást.

- Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz - szögezi le a jelentés, és hozzáteszi: az ilyen oligarchikus csoportok előfordulása az elmúlt években példátlan nagyságrendet ért el az Európai Unióban. A politikai összeköttetésekkel rendelkező oligarcha-hálózatok rabul ejthetik a nemzeti médiapiacot és beavatkozhatnak a demokratikus közszféra működésébe.

Tényfeltáró cikkekre hivatkozva az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Hozzáteszi azt is, hogy a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, és hogy

A jelentésről rendezett szerda esti vitában Daniel Freund német zöldpárti képviselő felvetette: nem csak az orosz oligarchák vagyonát kell befagyasztani, hanem az EU saját oligarcháinak járó uniós forrásokat is. - Ha így folytatjuk, Orbán oligarchái felvásárolják az utolsó független napilapot is Magyarországon - figyelmeztetett a semmittevés veszélyeire. A DK-s Rónai Sándor arról beszélt, hogy az EU a háborúra tekintettel sem számolhatja fel azokat az értékeket és törekvéseket, amelyeknek az érvényesítésére létrejött. - Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a kormányzati korrupció, az oligarchák dőzsölése és mindenekelőtt Európa bomlasztói, Putyin kiszolgálóinak megálljt parancsoljunk! - fejtette ki.

A jogilag nem kötelező jelentésben a képviselők sürgetik az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt annak megakadályozására, hogy az oligarchák átvegyék a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak az uniós források haszonhúzóiról, szigorúbb szabályokat az összeférhetetlenség megakadályozására és határozottabb intézkedéseket a mezőgazdasági támogatásokkal elkövetett visszaélésekkel szembe