Európai Unió;energia;Oroszország;függetlenség;gáz;

Megállapodtak az EU-tagországok vezetői, az Európai Bizottság fog gázt vásárolni, jön a közös beszerzés

A cél az energiaárak letörése és az, hogy jobban kézben tartsák az ellátást.

Az Európai Unió állam- és kormányfőnek jóváhagyásával felhatalmazást fog kapni az Európai Bizottság a közös energiabeszerzésre, vagyis a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén közös vásárlásába, aminek a célja, hogy lenyomják a fogyasztói árakat, és kézben tartsák az ellátást  – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Tanács kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója után.

Ha a gázpiacot nézzük, a globális vezetékes gázpiac 75 százalékát az európai adja. Tehát óriási vásárlóerőnk van. Ahelyett, hogy a tagállamok túllicitálnák egymást, és azáltal megemelnék az árakat, összevonják a keresletet – hívta fel a figyelmet a politikus az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel közösen tartott sajtótájékoztatón. Véleménye szerint eljött az idő, hogy az EU felülvizsgálja az európai uniós energiapiac felépítését, továbbá infrastrukturális fejlesztésekre van szükség a tárolókapacitás bővítésére. Elmondta, noha a tagországi vezetők megpróbáltak kompromisszumot találni a megugró energiaköltségek kezelésére, nem sikerült megállapodniuk a gáz és az elektromos áram árplafonjairól. Az erről szóló javaslatát az Európai Bizottság májusban mutatja be, a tagországi vezetők pedig támogatták az Európai Bizottság terveit, amelyek kötelező gáztartalék létrehozását írják elő a a jövő téli energiaellátás biztosítására és a növekvő költségek kezelésére. Ursula von der Leyen ez lesz a biztosíték az ellátási zavarok ellen.

Az Európai Bizottság március 8-án, az orosz-ukrán háború árnyékában állt elő az új energiastratégiával, amely szerint 2022 végéig a kétharmadával kell csökkenteni az Oroszországból az EU-tagországba áramló gáz volumenét és „jóval 2030 előtt” teljes mértékben függetlenedni kell az orosz energiahordozóktól. Ennek egyik lépéseként péntek délelőtt Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen a nyilvánosság elé állt bejelentést tenni a megállapodásról, hogy az Egyesült Államok a világ más szállítóival együtt idén legalább 15 milliárd köbméterrel több cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít az Európai Uniónak, mint 2021-ben. Tavaly az amerikaiak 22 milliárd köbméter LNG-t küldtek, ez nő  37 milliárd köbméterre az év végéig, és Ursula von der Leyen szerint elég lesz lesz az Európai Unió felé tartó orosz LNG-export kiváltására. Évi 50 milliárd köbméter amerikai LNG-vel már az orosz földgázimport egyharmadát ki lehetne váltani.

Aki kétségeit hangoztatta, az Olaf Scholz német kancellár volt. Ő azt mondta, Németország és más EU-tagországok „rendkívül szkeptikusak” azzal kapcsolatban, hogyan lehet szabályozni az árakat. Jelezte, a téma még visszakerül a következő tanácsülések asztalára.

Bár pénteken kiderült, hogy Vlagyimir Putyin elnök utasítására az orosz gázóriás, a Gazprom váltott, és rubelben várja a szolgáltatott géz ellenértékét, a brüsszeli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján

Emmanuel Macron azt mondta, Oroszországnak ehhez nincs joga, a vele kötött szerződéseke ki is zárják, hogy így legyen.

Ezen túl a francia elnök elégedettségének hangot, amiért  az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a közös energiabeszerzés megszervezésére. Véleménye szerint a közös és hosszú távú szerződés a legjobb eszköz a gázárak csökkentésére. nevezte az energiadiverzifikációt, aminek érdekében már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat az olyan potenciális ellátókkal, mint Norvégia, az Egyesült Államok, vagy Katar.

Ami az energiaügyi kérdéseket illeti, az EU-csúcs első napján a videón bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte, hogy az EU katonai és humanitárius támogatást nyújt országának, de  hangsúlyozta, az EU lassan reagál, és késik az újabb szankciók kivetésével a Kremlre és különösen az orosz energiaszektorra, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök hadigépezetét táplálja.