Oroszország;Lengyelország;Ukrajna;háború;Orbán Viktor;Jaroslaw Kaczynski;

Már Jarosław Kaczyński, a legközelebbi lengyel szövetséges is elkezdett kihátrálni Orbán Viktor mögül Oroszország miatt

Kimondta, nincs elragadtatva attól, amit a magyar miniszterelnök művel.

Alig egy nap alatt háromszor is messzire visszhangzó bírálatba futott bele az Orbán-kormány az orosz-ukrán konfliktusban mutatott kétszínűsége miatt. 

A sort még csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyitotta meg, az EU-csúcs videón bejelentkező vendégeként szólította meg személyesen Orbán Viktort, segítséget és azt kérve tőle, ne habozzon, ha szankciókat kell hozni Oroszország ellen vagy fegyverszállítmányokat kell átengedni Magyarországon Ukrajna felé. Ebből elég kemény üzengetés lett, közben azonban Jana Černochová cseh védelmi miniszter a Twitteren jelezte, hogy nem jön el a V4-tagországok tárcavezetőinek jövő szerdán és csütörtökön tartandó budapesti csúcstalálkozójára, mert „a magyar politikusoknak fontosabb az olcsó orosz olaj, mint az ukránok vére”. És ha nem lett volna elég, megszólalt Jarosław Kaczyński volt lengyel miniszterelnök, jelenlegi miniszterelnök-helyettes, a Lengyelországban kormányzó szélsőjobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezetője is, aki – írja a Reuters – a közszolgálati Polskie Radio egyik pénteki műsorában feketén-fehéren jelezte, nincs elragadtatva, és ha kérdezik, hogy boldog-e Orbán Viktor Oroszország-politikájától, 

a válasz az, hogy nem, de megvárja, mit hoz az április 3-i magyarországi parlamenti választás.

A célzás, hogy Jarosław Kaczyński politikai változást vár Magyarországon a jövő vasárnapi megméretés után, eléggé fájhat Orbán Viktornak, aki a PiS-elnök személyében a legrégebbi és a legközelebbi szövetségesét veszíti el Kelet-Európában. Lengyelországban a  politikai elit párthovatartozástól függetlenül meglehetős antipátiával viseltetik Oroszország iránt, a PiS azonban Orbán Viktor és az Európai Unióval vívott jogállamisági harc kedvéért eddig tűrte az ellenzéki vádakat, hogy olyasvalaki szövetségét keresi, aki hírhedten jó viszonyt tart fenn Vlagyimir Putyinnal, kvázi a Kreml érdekeit képviseli a brüsszeli döntéshozatalban. Ennek lett vége, amikor Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát. Azóta Andrzej Duda lengyel elnök sem hajlandó találkozni Áder Jánossal, a magyar kollégával, Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetje pedig minden lehetséges eszközt felhasznál, hogy támogassa Ukrajnát a fegyverszállításoktól a menekültek befogadásáig.

Az Orbán-kormány ehhez képest elítélte ugyan a háborút, de egyik tagja sem merészkedett el Vlagyimir Putyin bírálatáig a háború elindítása miatt, nyíltan elutasítja, hogy szankciókat vessenek ki az orosz energiaimportra, és nem engedi, hogy közvetlenül Magyarország területén keresztül szállítsanak fegyvert Ukrajnának.