Oroszország;Ukrajna;tárgyalás;háború;béke;Volodimir Zelenszkij;

2022-03-28 02:51:00

Az ukrán elnök szerint nem kellene úgy játszadozni, mint a magyarok, megállapodás pedig nem lesz anélkül, hogy az oroszok kivonulnának

Ukrajna az Oroszországgal Törökországban sorra kerülő tárgyalásokon is világossá fogja tenni, hogy függetlenségének és területi egységének megtartását tekinti fő prioritásának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjjeli videóüzenetében.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonbeszélgetését követően David Arahamija, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja bejelentette, hogy az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját hétfőtől szerdáig tartják Törökországban.

Volodimir Zelenszkij az éjszakai videóüzenetben világossá tette, hogy a legfontosabb elérendő eredménynek továbbra is Ukrajna területi épségének tiszteletben tartását, illetve a hatékony biztonsági garanciák kidolgozását tartják. Ezek teszik lehetővé, hogy az országban ismét béke legyen, és visszatérjen a normális élet - emelte ki.

Az ukrán elnök korábban orosz újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy Kijev a biztonsági garanciák, a semleges volta és a nem-nukleáris státusz kérdésében készen áll a megegyezésre. Katonai célként pedig a minél áldozatot, mielőbbi békét és az orosz erőknek a február 24-i támadás előtti területekre visszavonulását nevezte meg. Ezt az interjút vasárnap este közölte a Lettországban szerkesztett orosz és angol nyelvű Meduza hírportál, és mivel Volodimir Zelenszkij

ő pedig hajlik a kompromisszumra a szakadár kelet-ukrajnai területek ügyében, úgy tűnt, hogy lemondhat elfoglalt ukrán területekről. Ezt cáfolta a vasárnapi éjjeli videóüzenet, a béke megkötésének a feltétele számára pedig az, hogy az orosz kivonulás minden olyan területről, amelyet a február 24-én elindított támadásban foglaltak el.

Az ukrán elnök rosszallóan nyilatkozott arról, hogy az orosz fél a nyilvánosságnak is kiszivárogtatott ultimátumban fogalmazta meg a az Ukrajnával szembeni tárgyalási pozícióját, ráadásul hallani sem akar „demilitarizálásról és nácitlanitásról”, illetve az orosz nyelv védelme.

Az orosz nyelv védelméről azt mondta, hogy a háború minden napja megkérdőjelezi még a fogalmát is annak, hogy mi is az orosz nyelv. – Az emberek ezt nem akarják majd. Az emberek nem akarnak majd (oroszul) olvasni, mozit nézni, beszélni – vélekedett az elnök.

Volodimir Zelenszkij azt állította, hogy Ukrajnában mindenki olyan nyelven beszél, amilyenen csak akar. A kölcsönös tisztelet szükségességéről beszélt a szomszédos országok esetében, arról, hogy Kijev a történelem, a nyelv és a kulturális örökség iránti „tükörtiszteletet” rögzítő megállapodásokat kíván kötni velük.

Ne játszadozzunk tovább az iskolabezárással Ukrajnában. Ha orosz iskolát akarnak, ha valaki oroszul akar tanulni - magániskolát, tessék, nyissanak, de azzal a feltétellel, hogy ha önök nálunk nyitnak egyet, mi önöknél nyitunk – fogalmazott az államfő.

Leszögezte, hogy szerinte Oroszországban az orosznak, Ukrajnában az ukránnak kell lennie az államnyelvnek.

Az ukrán államfő ismételten személyes találkozót szorgalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Úgy vélekedett, hogy Oroszország, Ukrajna és Belarusz az érintettsége miatt okán nem lehet a tárgyalások helyszíne. Azt mondta, hogy egyelőre nem érti teljesen a békefenntartók Ukrajnába vezénylésére vonatkozó lengyel javaslatot. Lengyel partnereinek elmagyarázta, hogy országának nincs szüksége egy befagyasztott konfliktusra a területén.

Hamisítványnak nevezte azt az állítólagos parancsot, amelyet az orosz védelmi tárca szerint Mikola Balan vezérezredes, az ukrán nemzeti gárda parancsnoka írt alá, és amely Moszkva szerint annak bizonyítéka, hogy Kijev erőszakkal készült visszafoglalni a szakadároktól a Donyec-medencét. Azt állította, hogy minden készülő ukrán támadásra vonatkozó dokumentum hamis, és Kijev sem a Donyec-medence, sem a Krím ellen nem akart támadást indítani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemrégiben az az álhír kezdett el keringeni, miszerint már elkészültek a kitüntetések, amelyeket a Krím visszafoglalásában részt vevő katonák kaptak volna. Rámutatott, hogy ezekhez járó okleveleken az ő nevét, adományozói minőségben, V. A. Zelenszkijként tüntették fel, amelyből az A az apai nevének rövidítése lenne. Mint mondta, helyesen az O betűt kellett volna használni, ukrán módra, az Olekszandr név után, nem pedig a név orosz megfelelőjének, az Alekszandr-nak a rövidítését. Viccnek nevezte az állítást, miszerint Ukrajnában katonai biológiai laboratóriumok működnek. Ukrajnának emellett nukleáris és vegyi fegyvere sincsen – hívta fel a figyelmet.

Volodimir Zeleneszkij a Meduza mellett a Kommerszant és a Novaja Gazeta című lap, valamint a betiltott Dozsgy kérdéseire is válaszolt a Zoomon adott interjúban, amelyet vasárnap egy időben, vasárnap este kívántak megjelentetni. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) azonban felszólította az orosz médiát, hogy ne tegye közzé az interjút, és „ellenőrzést” indított a felelősség mértékének megállapítására.

A Roszkomnadzor vasárnap blokkolta a német Bild bulvárlap és Alekszandr Nyevzorov orosz újságíró honlapját, tömeges rendbontásra, szélsőségességre, valamint jogellenes tömegakciókban való részvételre szólító felhívás címén.