Oroszország;Szlovákia;botrány;kémkedés;

2022-03-28 14:59:00

Kitört a diplomáciai és kémbotrány, Oroszország megtorlásul kiutasított három szlovák diplomatát

A pozsonyi külügyi tárca állásfoglalásában leszögezte, hogy a szlovák diplomaták az orosz diplomatáktól eltérően világszerte mindenütt szigorúan betartják a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Oroszország kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát - jelentette a TASR szlovák hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

A három szlovák diplomata kiutasításáról Moszkva válaszlépésként döntött azután, hogy a szlovák külügy két hete kiutasított három orosz, a pozsonyi nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát.

A szlovák külügy ezt a döntést kémkedés gyanújával indokolta, vagyis hogy a három orosz diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. Március 11-14. között – írta meg akkor a Paraméter – a szlovák rendőrség a Matrioška és Kaťuša fedőnevű akcióban Kassán, Vranov nad Topľouban, Liptovský Hrádokban, Rózsahegyen (Ružomberok) és országszerte hét épületben házkutatást tartott Négy személyt vettek őrizetbe, volt az oroszpárti álhíreket közlő Hlavné Správy nevű honlap munkatársát, illetve a védelmi minisztérium, valamint a Szlovák Információs Szolgálat munkatársát. Kettőjük be is ismerte a bűnösségét, 4-13 év szabadságvesztés várhat rájuk.

Az ügyet leleplező Denník N cikke szerint a kénügy két legfontosabb szereplője Bohus Garbár és Szergej Szolomasov ezredes volt. Garbár különböző álneveken írt az összeesküvés-elméleteket terjesztő portálnak, míg Szolomasov az orosz követség katonai attaséjának helyetteseként szolgált. A szlovák holnapokra március 15-én került fel az a megdöbbentő felvétel, amely Garbár és Szolomasov 2021-ben, egy parkban lezajlott beszélgetését mutatta, s azt, hogy utóbbi miként szervezte be orosz kémnek a portál munkatársát. Garbárt az egyik őrizetbe vett személyként kémkedéssel és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg.

A szlovák külügyminisztérium pedig ennek nyomán közölte, hogy kiutasítja a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát. Diplomatái kiutasítását az orosz külügyminisztérium indokolatlannak minősítette és jelezte, hogy a lépés nem marad válasz nélkül, s a két ország kétoldalú kapcsolatainak romlásához vezet.

A szlovák diplomaták kiutasításáról hozott moszkvai döntést Szlovákia ugyancsak indokolatlannak minősítette, az Ivan Korčok vezette pozsonyi külügyi tárca állásfoglalásában leszögezte, a szlovák diplomaták  az orosz diplomatáktól eltérően világszerte mindenütt szigorúan betartják a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.