hackertámadás;sajtószabadság;Varga Judit;

2022-03-28 20:53:00

Varga Judit aggódni kezdett a magyar sajtószabadságért, miután hétfő reggel meghackelték a kormányközeli portálokat

A sajtószabadságért kezdett el aggódni Varga Judit igazságügyi miniszter azután, hogy több kormányközeli portált meghackeltek. A portálokon eleinte az Orbán-kormányt kritizáló tartalmak szerepeltek: „Ez a weboldal a kormányzati propagandamédia része! Elhoztuk az igazságot nektek! Propaganda helyett független sajtót!” Később a legtöbb portál elérhetetlenné vált.

A Telex arról írt, hogy a Nemzeti Sport, a Metropol, a Figyelő, a Szabad föld, a 888, a Mandiner és sok megyei lap címlapján is az említett felirat fogadta az olvasókat. Az oldalak alján olvasható szöveg pedig arra utalt, hogy az akciót az Anonymous nemzetközi hekkercsoport hajthatta végre. Az Anonymous az RTL szerint már vasárnap jelezte, hogy támadást indítanak, mert „a magyar kormány és Orbán Viktor továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában”.

Az akció után Varga Judit gyorsan megtalálta a felelőst: a baloldalt. Az igazságügyi miniszter azt írta: „Több magyar jobboldali hírportált megtámadtak és elérhetetlenné tettek csupán azért, mert azok mást mertek írni, mint a nemzetközi liberális mainstream média”. Sőt, szerinte ha az ellenzék győz április 3-án, akkor az „újságírók vegzálása” következhet.

Ez a megjegyzés különösen annak fényében érdekes, hogy éppen Varga tárcája volt az, ahol a hírek szerint engedélyt adtak arra, hogy civilek, politikusok, közéleti szereplők mellett újságírókat is megfigyeljenek a Pegasus nevű kémszoftverrel. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke billentyűzetet is ragadott, azt írva, Varga Juditnak meg kellene kapnia Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét.