Lengyelország;Magyarország;Fidesz;Jog és Igazságosság;szakítás;

2022-03-29 16:09:00

Vérig sértették, végleg szakított a lengyel kormánypárt a Fidesszel

Orbán Viktor fontos szövetséges volt, de Putyin-párti hozzáállása miatt nem kérnek belőle többé.

Hetek óta egy sor jele volt annak, hogy elhidegült a magyar kormánypárt és a Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) viszonya. Ez a kapcsolat a jelek szerint helyrehozhatatlan károkat szenvedett – írta a Gazeta Wyborcza.

Sosem volt ennyire rossz a magyar és a lengyel kormány viszonya azóta, hogy Varsóban a jobboldali populista a Jog és Igazságosság (PiS) van hatalmon. Ennek újabb fejezete, hogy a cseh védelmi miniszter után Mariusz Błaszczak, a lengyel védelmi tárca vezetője is bejelentette, nem utazik Budapestre, a V4 védelmi tárcavezetőinek találkozójára, így a rendezvényt kénytelen volt lemondani a magyar fél.

Orbán Viktor fontos szövetségesünk volt, de Putyin-párti hozzáállása miatt befagyasztottuk a kapcsolatokat Budapesttel. Az utolsó közös találkozónkra Londonban került sor, a visegrádi csoport és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások alkalmával, március 8-án – mondta el a Gazeta Wyborczának egy lengyel kormányzati forrása.

– tette hozzá a lengyel lap forrása.

Múlt hétvégén Anrdzej Duda szokatlanul éles hangon bírálta a magyar kormányt, mint fogalmazott, nehezen érti Orbán Viktor hozzáállását az ukrajnai háborúhoz. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.

A magyar kormány vasárnap diplomáciai pofont adott a lengyel hatóságoknak. Bejelentette, hogy az az ultrakonzervatív lengyel szervezet, az Ordo Iuris választási megfigyelőket küld a magyar választásokra. A misszió az EBESZ ellensúlyozására szolgál, amelyet a magyar kormány elfogultsággal vádol. Az EBESZ elnöki tisztét idén Lengyelország tölti be, és mint a Gazeta Wyborcza írja, az Orbán-kormány médiája még azt is sugallni kezdte, hogy a PiS az ellenség.

Enyhén szólva, mindezt nagyon rosszul viseltük. Nem tartom kizártnak, hogy Budapestet a többi visegrádi ország elszigeteli. Nos, össze kell szorítanunk a fogunkat, és várnunk kell, amíg Pozsony július 1-jén átveszi Budapesttől a V4-csoport elnökségét – hangsúlyozza lengyel lap forrása.