Orbán-kormány;V4;védelmi miniszterek;oroszbarátság;

2022-03-29 09:22:00

Orbán Viktor kudarca: elmarad a V4-es védelmi miniszterek találkozója

A feltűnően oroszbarát magyar kormány miatt. 

Elmarad a V4-es védelmi miniszterek budapesti találkozója Lengyelország és Csehország is jelezte távolmaradását - írja a szlovák szaktárca közlésére hivatkozva az Euractiv. 

Az eseményre március 30-31-én került volna sor. Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter Magyarország ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos retorikája miatt mondta le részvételét. Jana Černochová cseh védelmi miniszter már pénteken jelezte, nem lesz jelen a magyar fővárosban tartandó megbeszélésen. „Nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” - indokolta.

Minderre Benkő Tibor úgy reagált, hogy prágai kollégája nem volt a NATO-csúcson és különben sem tud angolul.

Az Euractiv portál cikkéből az is kiderült, hogy a miniszter ferdített, ugyanis az általa hivatkozott csúcson Petr Fiala cseh miniszterelnök képviselte az országot, Jana Černochová pedig mindkét korábbi, márciusi és februári NATO-miniszteri találkozón részt vett. Mindez pedig jól látható az eseményen készült közös fotókon is.

A történtek újabb jelei annak, hogy a kormány által korábban látványosan favorizált visegrádi együttműködést lényegében bedöntötte a feltűnően oroszbarát magyar álláspont. 

Mint lapunk is beszámolt róla, Ukrajna megszállása villámgyorsan átrendezte az európai politikai erőviszonyokat. A folyamatnak Magyarország egyértelmű vesztese.