Érd;temető;Fidesz;üzlet;per;

2022-03-30 07:00:00

Temetőbiznisz: kiszervezték a hasznot a fideszesek, nagy per várható

A kiadások Érdet terhelték, a bevételek egy céget gyarapítottak – ennek a fideszes érában kialakított modellnek vetettek véget a Pest megyei településen.

Hosszú bírósági eljáráshoz vezethet az érdi temetőüzemeltetés helyben nagy visszhangot kiváltó ügye. A jelenlegi ellenzéki városvezetés ugyanis idő előtt szerződést bontott egy céggel, ami még a korábbi fideszes polgármester, T. Mészáros András idején jutott sokak szerint túlságosan kedvező, Érdnek viszont kevéssé előnyös megbízáshoz. Az érintett cég, a Gábriel Könnye Kft. vitatja ezt és bírósághoz fordult a szakítás miatt.

A Pest megyei város önkormányzati temetőjében korábban az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény (ÉKFI) végzett szinte minden munkát. A társaság munkatársai nyírták a füvet, ásták ki a sírokat, tartották rendben a területet, az ÉKFI újította fel 20 millió forintos ráfordítással a ravatalozót. A társaság a szolgáltatásokért – a közgyűlés által hozott rendeletekben meghatározott – díjakat szedett, illetve évente kisebb összegű normatívát kapott a temető üzemeltetésére az államtól. Ennek a sokáig jól működő rendszernek 2010 októberében vetett véget az akkori fideszes városvezetés. Az önkormányzat közterület-fenntartó intézménye kiszervezett több feladatot az akkor pár hónapos múltra visszatekintő Gábriel Könnye Kft.-nek.

A szerződés szerint elsősorban a jövedelemtermelő feladatokat bízták a cégre, így például a ravatalozó üzemeltetését és a sírásást. Ennél a vállalkozásnál landoltak az ehhez kapcsolódó szolgáltatási díjak, amiket a fideszes városvezetés előbb 2011-ben majd 2015-ben is megemelt. A cég kapott egy külön irodahelyiséget a temetőben, amiért ugyan havi 50 ezer forintot fizetett, de alighanem így is megérte neki: egy bemutatótermet rendezett be ott, hogy a piaci szolgáltatásait népszerűsítse, és ezzel az ÉKFI szerint előnyre tett szert a többi temetkezési vállalkozóval szemben. Mindeközben az új rendszerben a karbantartói kiadások számos esetben továbbra is önkormányzatot terhelték, a városháza szerint olykor az ÉKFI nyitotta-zárta, takarította és fertőtlenítette a ravatalozót. Mindezek miatt az önkormányzati temető üzemeltetése Érd számára hosszú éveken keresztül veszteséges volt, miközben a Gábriel Könnye rendre hasznot tudott termelni. A cégbírósági mérlegekből annyi derül ki, hogy 50-60 millió forintos volt a vállalkozás éves árbevétele, amiből évente 1-2 milliós adózás utáni nyereség keletkezett.

Miután 2019-ben az ellenzék nyert Érden, az új vezetés a temető ügyében vizsgálatot indított. Az önkormányzat több hiányosságot és hibát talált, ezekre hivatkozva bontottak szerződést. Az érdi városháza tájékoztatás szerint sokatmondó adat, hogy

Az ügyben megkerestük a Gábriel Könnye Kft.-t, de nem válaszoltak kérdéseinkre.

Miután az önkormányzat szerződést bontott a Gábriel Könnye Kft.-vel, az önkormányzati temetőnél többi más temetkezési szolgáltató is megjelent, és történt egy különös bűneset is. 2020 októberében – mint arról a 24.hu beszámolt – felgyújtották a temetőben újonnan megjelent cég két halottszállítóját. Jelentős kárt okozó rongálás bűntett gyanúja miatt nyomoz a rendőrség.