pedagógussztrájk;társadalombiztosítás;közoktatás;

2022-03-30 22:27:00

Jön a bosszú, egyre több sztrájkoló tanár társadalombiztosítását szünetelteti a NAV

A hatalom tovább nehezíti az érdekeikért kiálló pedagógusok helyzetét. 

Bírósághoz fordulhatnak a pedagógus szakszervezetek, miután egyre több sztrájkoló tanár kap levelet arról, hogy szüneteltetik a társadalombiztosítását. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint csak akkor szüneteltethető a társadalombiztosítás, ha a munkáltató egész napra von le munkabért, de a sztrájkolók többsége csak fél napon át nem vette fel a munkáját, vagy adminisztratív munkát végzett a sztrájk ideje alatt - derül ki az RTL Klub Híradó riportjából.

Az egyik érintett tanár azt nyilatkozta a csatornának, hogy ezen idő alatt adminisztrációs feladatokat végeztek vagy dolgozatot javítottak, ennek ellenére érkezett a levél. A PDSZ elnöke úgy véli, kizárólag a ténylegesen sztrájkkal töltött idő alatt szüneteltethető a társadalombiztosítás, amennyiben valaki pár órát sztrájkolt, vagy dolgozott közben, abban az esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt nem tehetné meg. 

Az RTL Klub kereste az ügyben az adóhatóságot és a szaktárcát is, de az adásig nem válaszoltak. 

Nem ez lenne az első olyan lépés, mellyel a kormány igyekszik megnehezíteni a pedagógusok sztrájkját - amely egyébként egy alkotmányos alapjog. Mindezt még 2008-ban - ellenzékben- Szijjártó Péter is így látta. Mikor kiderült, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az elégedetlenség, Orbán Viktor rendeletileg szabta meg, miképp is lehet tiltakozni - ezzel elvette az élét annak, hogy érdemi hatást gyakoroljanak a tanárok.