Oroszország;cenzúra;sajtószabadság;

2022-04-05 21:29:00

Vlagyimir Putyin eltiporja a sajtószabadság maradékát is

Az orosz hatóságok javában dolgoznak azon, hogy még keményebb büntetéssel nézzenek szembe a munkájukat végző külföldi újságírók. 

Amennyiben egy külföldi ország diszkriminatív módon lép fel orosz újságírókkal szemben, az  főügyész gyorsan betilthatja vagy korlátozhatja az adott ország médájának tevékenységét - lényegében erről szól az a törvényjavaslat, melyet nemrégiben nyújtottak be – írja a Reuters, amelyik szerint a lépés tovább növeli a külföldi médiával szemben támasztott kihívásokat. 

„Gyors és szimmetrikus választ kell adni az orosz sajtóval szemben külföldön történt barátságtalan intézkedésekkel szemben” – magyarázta az Oroszország belügyeibe való külföldi állami beavatkozást vizsgáló bizottság elnöke. 

- magyarázta Vaszilij Piszkarev. 

Néhány vezető nemzetközi sajtóorgánum már hazarendelte az oroszországi munkatársait azt követően, hogy a Kreml a orosz hadsereg megsértésére hivatkozva törvényben szankcionálta a „háború” vagy „invázió” szó használatát. Oroszországban Ukrajna lerohanását „különleges katonai műveletnek” lehet nevezni, a törvényszegőket akár 15 év börtönre is ítélhetik.

Az államilag ellenőrzött televíziót, az RT-t, illetve a Szputnyik portált március 2-án az egész Európai Unióban betiltották orosz propaganda terjesztése miatt.

Nemrég előremenekülve az egyik utolsó független orosz lap, a Novaja Gazeta is úgy döntött, hogy a hatósági vegzatúra miatt felfüggeszti a megjelenésétét a háború végéig.