EU;Oroszország;Magyarország;gáz;szankciók;

2022-04-08 20:18:00

Ursula von der Leyen: Orbán Viktor megsérti a szankciókat, ha rubelben fizet az orosz gázért

Az Európai Bizottság elnökének figyelmeztése időszerű. A magyar kormányfő szerdán közölte, Magyarország rubelben fizet, ha Vlagyimir Putyin azt kéri.

Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizeti az orosz energiát – nyilatkozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek.

Kifejtette, elemezték Valgyimir Putyin orosz elnök erről szóló rendeletét, s amit javasol, vagyis „az euró rubellé alakítását, majd a gázszámla kifizetését”, az az Oroszország ellen bevezetetett szankciók megszegése lenne. Tehát, ha Magyarország ezt teszi, akkor „megkerüli a szankciókat”.

A Népszava is tudósított Orbán Viktor miniszterelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójáról, amelyen a Reuters kérdésére azt mondta:

Von der Leyen megjegyezte, a kérdésről tárgyalásokat folytattak Magyarországgal, és szerinte amíg az Orbán-kormány iss ragaszkodik a szankciókhoz, s amíg nem látják az ellenkezőjét, addig „rendben van”. A bizottsági elnök szerint az Európai Unió soha még soha nem volt ennyire egységes, elszánt és gyors, s szerinte senki sem szeretne első lenni az egység megtörésében.