Kúria;Hadházy Ákos;levélszavazatok;választás 2022;

A Kúria szerint sincs lehetőség a levélszavazatok tisztaságának ellenőrzésére

Hadházy Ákos szerint „ezt nyugodtan lehet alkotmányos válságnak” hívni.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította, hogy érdemben kivizsgálják a Romániában részben elégetett, kidobott szavazólapok ügyét – derül ki Hadházy Ákos vasárnapi Facebook-bejegyzéséből.

A független országgyűlési képviselő úgy véli,

„az indokláson kicsit reszeltek, de a lényeg ugyanaz. Szerintük sincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére. Márpedig nem két szavazás volt Magyarországon egy hete, csak egy! Ha annak egy részének tisztasága kérdéses, akkor az egésszel ugyanez a helyzet.”

Mint írja, a Kúria döntése „tartalmaz egy egészen cinikus és súlyos mondatot is”:

„A választás sommás jellege és a rövid határidők miatt nincs mód bizonyítási eljárásra”.

Miközben – mint Hadházy megjegyzi – a Kúria éppen azzal védi az elutasító határozatot, hogy „nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak”.

A politikus hozzáteszi:

„Nem tudjuk, hogy Romániában mi történt, provokációról, vagy egy slendriánul végrehajtott csalásról volt-e szó. De ha máshonnan nem, a dán megfigyelőktől is kaptunk bizonyítékokat, milyen törvénytelen módon zajlott a levélszavazás. Az, hogy a Fidesznek most már papírja van arról, hogy ezt a bulit akár az idők végezetéig folytathatja, mindent elmond a rendszerről.”

A képviselő emlékeztetett arra, hogy néhány éve Ausztriában az egész választást megismételték amiatt, mert néhány helyen a levélszavazatokat hamarabb kezdték el számolni, mint ahogy hivatalosan lezárultak volna az urnák. Az ottani döntést az alapján hozták meg, hogy bár „nem volt bizonyítható visszaélés, de már annak gyanúja is aláássa a választás tisztsaságába és ezáltal a demokráciába vetett bizalmat”.

Hadházy reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a pártok tovább viszik az ügyet az Alkotmánybíróságra, és onnan Strasbourgba.

Mint arról korábban beszámoltunk, március végén egy zsáknyi kidobott és részben elégetett magyarországi választási szavazólapra bukkantak Marosvásárhely mellett egy illegális hulladéklerakatként használt üres telken. Az ügyben mind a Kúriához, mind az NVB-hez Hadházy Ákos fordult.