oktatás;felmérés;ÁSZ;pedagógusok;Emmi;

2022-04-11 19:58:00

„Ha ilyen rózsás lenne a helyzet, akkor az öt évvel ezelőtt pályakezdő 6800-7000 pedagógusból, nem csak 2200-an maradtak volna”

Az Állami Számvevőszék a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról szóló jelentése szerint a megkérdezett tanárok 86 százaléka rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, közülük 75,32 százalék minden hónapban félre is tud tenni.

– Ha ilyen rózsás lenne a helyzet, akkor az öt évvel ezelőtt pályakezdő 6800-7000 pedagógusból, nem csak 2200-an maradtak volna – így reagált lapunknak Totyik Tamás, a Pedagógusok (PSZ) Szakszervezetének alelnöke, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – Népszavában ismertetett – különös felmérésére.

Az ÁSZ márciusban – a tanársztrájk idején – tette közzé a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról szóló jelentést. A hivatalos cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett pedagógusok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert az ő tudásuk és viselkedésük jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. Ennek keretében a válaszadó tanárok anyagi helyzetét is felmérték. A megkérdezett tanárok 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, közülük 75,32 százalék minden hónapban félre tud tenni valamennyit.

Totyik Tamás a felmérés hivatalos céljával egyetértett, azt viszont erősen vitatta, hogy a tanárok ilyen nagy százaléka rendelkezne megtakarítással. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva állította, hogy a pedagógusok csaknem 90 százaléka az átlagkeresetnél alacsonyabb fizetést vihet haza. Egy 14 éve pályán lévő gyermekét egyedül nevelő tanító a létminimum alatt él. Ráadásul a kutatásban arra nem tértek ki, hogy valójában mekkora összegűek ezek a megtakarítások, de arról sem volt kérdés, hogy mekkora adósságot halmoztak fel a tanárok – mondta a PSZ alelnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is reagált hétfői cikkünkre, amelyben az ÁSZ felmérését ismertettük. A kutatást nem minősítették, de azt pontosították, hogy „a köznevelésben az abszolút pályakezdő pedagógusok teljes állásban nem 219 ezerről, hanem bruttó 312 ezer forintos fizetésről indulnak, amin felül érvényesülnek például az osztályfőnöki, diabétesz satöbbi pótlékok”. Totyik Tamás ehhez csak azt fűzte hozzá: