oktatás;Emmi;pedagógus;munkabér;tanárképzés;

Továbbra sem vonzó a pedagógusképzés: ha minden jelentkezőt felvennének és diplomát szerezne, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) számításai szerint öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni. 

Összesen 11 978-an jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent ezen a területen a tavalyihoz képest – derült ki a felvi.hu friss adataiból. 

A jelentkezők között azoknak a száma is csökkent, akik úgy döntöttek, hogy első helyen jelölnek meg valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakot: ők most 8678-an vannak, míg 2021-ben 9791-en voltak. 

Ez 11,4 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest.

A pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen. 2020-ban 11,1 ezren jelentkeztek erre a képzési területre, ami 36 százalékos visszaesést jelentett a 2019-es 17,4 ezerhez képest. Ez azért jelent problémát, mert egyre kevesebb a pályakezdő pedagógus, a 2020/2021-es tanévben számuk alig haladta meg a kétezer főt. Az egyetemre felvettek mintegy fele jut el a diplomáig, de közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, de azok közül is többen viszonylag gyorsan – egy-két éven belül – elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte az idei jelentkezési adatokat, szerinte ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására. A PSZ számításai szerint öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár nem tud pótolni. Totyik Tamás úgy látja, a fiatalok "beárazták" a pedagóguspályát, a mostani bérviszonyok mellett ez a hivatás nem vonzó.

Amíg egy pályakezdő tanár alapilletménye nettó 150-160 ezer forint körül mozog, addig nem várható javulás.

 A szakszervezetek ezért is szeretnék, hogy a kormány ne halogassa tovább a bérek rendezését.

A PSZ alelnöke szerint a kormány erőfeszítése a pedagógusképzés megújítására ugyancsak kudarcot vallott. Megírtuk: egy tavalyi rendeletmódosítás egyebek mellett hatról öt évre rövidítette a középiskolai tanárok képzési idejét.

De nemcsak a pedagógusképzésbe, hanem általában az egyetemre jelentkezők száma is csökkent idén: 99,2 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést, míg tavaly 101,9 ezren. A legnépszerűbb képzési területek a gazdaságtudományok (28,6 ezer jelentkező), a bölcsészettudomány (17,4 ezer jelentkező) és a műszaki képzés (14,1 ezer jelentkező). A ponthatárokat és a felvételi eredményeket várhatóan július 21-én hirdetik majd ki.