hazugságok;pártpropaganda;Márki-Zay Péter;választás 2022;

2022-04-13 20:19:00

Az ellenzéki szavazók harmada is elhitte, amit a fideszes propaganda harsogott Márki-Zay Péterről

Nagyon kevesen találkoztak a cáfolatokkal, a választók egy részét el sem érték azok. 

Még az ellenzéki szavazók tekintélyes része is hitelesnek fogadta el a kormánynak az ellenzékkel kapcsolatban a kampányban hangoztatott megalapozatlan, illetve hamis állításait – derül ki a Dimenzió Média Alapítvány kutatásából, amelynek eredményeit a HVG360 ismertette.ismertette.

A március végén készült reprezentatív felmérés azt mutatta, a választók széles köre találkozott hamis politikai üzenetekkel, azonban ezek valóságtartalmáról nem tudott meggyőződni. 

A mintavétel nyomán az is világossá vált, a magyaroknak súlyosan sérül a befolyás nélküli tájékozódáshoz való joga 2010 óta. A jelentés egyik készítője. Vicsek Ferenc úgy fogalmazott „nem lehet szabad és demokratikus választásokról beszélni ott, ahol a polgárok jelentős része, a választást érdemben befolyásoló aránya nem találkozik a politikai versenyben részt vevők egy részének üzeneteivel, így azokkal sem, amelyek idejében cáfolják a róluk terjesztett hamis állításokat. A magyar médiarendszer sajátos aszimmetriájának látványos bizonyítéka, hogy a cáfolatok a választóknak egy részét el sem érik.”

Arra nem tért ki a kutatás, hogy azok akik találkoztak a fideszes hazugsággyár állításainak cáfolatával és volt lehetőségük mérlegelni, melyik az igaz, végül hogy döntöttek. Így azt sem tudni, ezek mennyiben befolyásolták a választások eredményét.