eredmény;országos lista;NVB;választás 2022;

Megvan az április 3-i választás országos listás végeredménye, a Fidesz 4,4, az ellenzék 3,5 millió szavazatot kapott

Ha bárkinek kétségei vannak, a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen három napon belül felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához.

Megállapította az április 3-ai országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), miután az egyéni választókerületek eredményét megállapító határozatok április 12-én kedden jogerőre emelkedtek, s a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pedig még szerdán kiállította a levélben leadott listás szavazatok megszámlálásáról készített jegyzőkönyvet.

Az NVB megállapította: a küszöböt a Fidesz-KDNP, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom pártlistája érte el, ezek a pártok részesülhettek az országos listás mandátumokból. A pártlistákra leadott összes szavazatszám 8 587 628 volt.

A Fidesz-KDNP-nek összesen, a töredékszavazatokkal együtt 4 390 962 szavazata volt, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listának 3 526 480, a Mi Hazánk Mozgalomnak 639 551.

Az országos listáról kiadható 93 mandátumot a korábbi gyakorlatnak megfelelően az úgynevezett d'Hondt-módszer alapján osztotta ki az NVB: a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd listának 38-at, a Fidesz-KDNP-nek 48-at, a Mi Hazánk Mozgalomnak 6-ot.

Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel.