hivatali vesztegetés;uniós támogatások;állami források;

Tizennyolc gyanúsítottat hallgattak ki a Pénzügyminisztériumot is érintő korrupciós ügyben

Tízmilliárd forint uniós és állami forrásokból származó támogatást szerezhettek meg bűncselekményekkel.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tizenegy gazdasági társasággal szemben indított büntetőeljárást és összesen eddig tizennyolc személyt hallgatott ki gyanúsítottként abban az ügyben, amelyben korrupció útján szereztek pályázati támogatásokat – olvasható az ügyészségi portálon. A nyomozó hatóság hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz. 

Ahogyan arról beszámoltunk, a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán közölte, hogy a tárca három pályázatkezelő munkatársát őrizetbe vették. Az ügyészség eddig hét gyanúsított őrizetét rendelte el, közülük hat ember letartóztatását indítványozták is, amelyről pénteken dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A KNYF közölte, a megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint.

Szerdán egy időben, több helyszínen hajtottak végre összehangolt eljárási cselekményeket. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Készenléti Rendőrség több egységének bevonásával – közel 150 ügyész és rendőr vett részt.

Több mint huszonöt helyszínen foglaltak le és vettek zár alá hivatalos személyektől több mint kétszáz millió forint készpénzt, megközelítőleg hatvan millió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – negyven millió forint értékű autót, valamint több ingatlant. 

A korrupciós bűncselekménysorozat a csütörtöki kormányinfón is téma volt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a PM őrizetbe vett munkatársaival kapcsolatban azt mondta, „a legmagasabb rangú gyanúsított főosztályvezetői rangban dolgozik”. Jelezte, titkos információgyűjtés volt az üggyel kapcsolatban, ő szerdán kapott erről tájékoztatást. A kormányinfón később az is elhangzott: öt személy volt érintett, négy a pénzügyi tárcánál, egy a Miniszterelnökségen, mert náluk van a pályázatokkal kapcsolatosan meghozott elsőfokú döntésekkel kapcsolatos felülvizsgálat.

Gulyás még azt is kifejtette, hogy „ezek a dolgozók a pályázatok elbírálásánál azt ígérték, elintézik azt, hogy egyes pályázatok nyerjenek, ha ezért kenőpénzt kapnak”. Hozzátette: nincs politikai háttérrel rendelkező szereplő ebben az ügyben, és „az a helyes, ha feddhetetlen emberek vannak a minisztériumokban, de egyetlen miniszter sem tudja garantálni, hogy ne legyenek tisztességtelen dolgozók”. A miniszter leszögezte, az államnak fel kell derítenie ezeket az ügyeket.