választás;Szlovénia;Janez Jansa;

2022-04-24 19:41:00

Exit poll: brutális vereséget mértek Orbán Viktor szlovén szövetségesére

A hivatalban lévő jobboldali miniszterelnök, a magyar kormányfő jó barátjának számító Janez Jansa bukását vetíti előre a Mediana közvélemény-kutató első exit pollja a szlovén parlamenti választáson.

Egy korszak biztosan véget ér Szlovéniában. A Mediana ügynökség szerint a Robert Golob vállalkozó-vezette Szabadság Mozgalom (GS) 36 százalékos eredménnyel 44 mandátumot szerezhet a 90 tagú ljubljanai törvényhozásban, ami azt jelenti, hogy mindössze négy mandátumra kerülhet az abszolút többségtől. Bár a szombati kampánycsend előtti utolsó felmérések már a GS szűk előnyét jelezték Janez Jansa pártjával, a Szlovén Demokrata Párttal (SDS) szemben, szakértők azonban előzetesen óvatosan fej fej melletti küzdelmet jósoltak a két politikai erő között.

A Mediana felmérése ugyanakkor nem tartalmazza a levélben leadott voksokat. Csütörtökig három napon át lehetett levélben szavazni, s az összes választó 7,7 százaléka választotta a választás e formáját, amire még nem volt példa az ország történelme folyamán. Mindenesetre valószínűtlen, hogy ezek a szavazatok jelentősen változtatnának az eredményen.

Ha hinni lehet a Mediana exit polljának, akkor Janez Jansa pártja 2004 óta a második legrosszabb eredményét éri el 22,5 százalékával. Mindez azt mutatja, hogy Szlovéniában az emberek hűek kívánnak maradni a demokratikus alapértékekhez. Jansa számára Orbán Viktor Magyarországa volt a minta, ahol bő tíz év alatt teljesen leépítették a demokráciát, a fékek és ellensúlyok rendszerét. A szlovén állami hírügynökséget térdre kényszerítette a források megvonásával, az állami televízióból, az RTV Slovenijából száműzte a kritikus hangokat. Ennek az ámokfutásának koalíciós partnerei sem parancsoltak megálljt.

A szlovén kormányfő a választás finisében aktívan lépett fel Ukrajna védelmében, Oroszországgal szemben, de ez az igyekezete a jelek szerint kudarcba fulladt, a választást nem a külpolitika, nem a háború döntötte el, a szlovéneknek elegük lett Janez Jansa hatalmi játszmáiból, amihez a magyar kormány is jócskán asszisztált. A magyar kormányhoz közeli vállalkozók vásárolták be magukat a szlovén médiába, turisztikába és más szektorokba. Míg azonban Janez Jansa egészen februárig, a háború kitöréség előszeretettel mutatkozott a mentorának számító magyar miniszterelnök társaságában, Orbán Viktor az SDS héten tartott választási gyűlésén már nem jelent meg, rossz kampányarc lett volna az Oroszországgal kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt. Szlovéniában a közhangulat erőteljesen oroszellenes.

A kampányban Janez Jansa pártja arra is megpróbált rájátszani, hogy Robert Golob ellenzéki vezető, és a Szabadság Mozgalom egyes politikusai oroszpárti kijelentéseket tettek a múltban, feledésbe merül azonban, hogy korábban maga a miniszterelnök is lelkesen találkozott az orosz elnökkel.