kampány;Oroszország;Magyarország;Lengyelország;Ukrajna;háborús bűncselekmények;

Magyarországra jön a háborús bűnös Oroszország elleni kampány, a lengyel kormány csak ide küldi a V4 országai közül

A visegrádi régió országai közül csak Magyarországon fut a „StopRussiaNow” néven indított lengyel óriásplakát-kampány – tudtuk meg Sebastian Kęciek rendkívüli és meghatalmazott nagykövettől a kampány Ljubov Nepop ukrán nagykövet asszonnyal közösen tartott Batthyány téri nyitórendezvényén.

A figyelemfelhívó akciót április közepén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezdeményezte. Közlése szerint a kampány a célja, hogy tudatosítsa az európai közvéleményben, milyen háborús bűnöket követ el Oroszország Ukrajnában és azoknak a politikusoknak a lelkiismeretére akar hatni, akik alig várják, hogy a háború végeztével tovább üzletelhessenek az oroszokkal.

A kampány során most három napig Budapesten autókon lehet majd látni az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg egységeinek bűncselekményeivel szembesítő, autós óriásplakátok. Ezeken  a járókelőket szembesítik azzal, hogy az ukránok pontosan ugyanúgy élték a mindennapjaikat, ahogy ők is, majd jött az orosz invázió és mindent elpusztított belőle. Így például az egyik képen egy berlini kisgyermek látható, amint a plüssmackójával alszik, a másik képen pedig a porig rombolt borogyankai lakótelep romjai között egy földön heverő, plüssmackó „Hol a gyereked mackója?” felirattal.

Mint Sebastian Kęciek most elmondta, a kampány tizenkilenc országban indítják el, Magyarország mellett Németországban, Ausztriában, Franciaországban is, Budapestről pedig Bulgáriába,Görögországba mennek a lengyel kormány kampányautói. Kérdésünkre, hogy a visegrádi régióban miért csak Magyarországon lesz ilyen kampány a nagykövet csak annyit közölt: ez a lengyel kormány döntése volt.

Megjegyzendő, hogy az Orbán-kormány részéről senki sem vett részt a keddi rendezvényen, annak ellenére, hogy a május 3. egyben az alkotmány ünnepe is Lengyelországban.

A magyar kabinet tisztában volt az akcióval, korábban a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdeztük arról, hogy a lengyelek ha akarnak, vehetnek-e óriásplakáthelyeket a kampányukhoz, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Magyarországon szólásszabadság van, ha valaki plakáthelyet vásárol, akkor a véleményszabadság nagyon kevés országban olyan széles, mint nálunk.

Sebastian Kęciek emlékeztetett Oroszország hatvankilenc napja indította a családokat, civileket különösen sújtó háborúját Ukrajna ellen. A nagykövet a további, Oroszországgal szembeni szankciókat sürgetett, illetve elmondta, hogy május ötödikén, Varsóban nemzetközi adománygyűjtő konferencia lesz Varsóban. A rendezvényen felszólalt Ljubov Nepop ukrán nagykövet asszony, aki előbb lengyelül üdvözölte a nagykövetet az alkotmány ünnepe alkalmából, majd magyarul folytatta beszédét mondván: Ukrajna, Lengyelország és Magyarország az az ország, amely a történelméből nagyon jól tudja, mi történik, amikor a népeik kiállnak saját sorsuk, függetlenségük mellett, ám nem kapják meg azt a segítséget amelyre szükségük van.

Az ilyen kudarcok nemcsak népeinkre hoznak szenvedést, ám azokra is, akik nem jöttek időben segítségünkre. Most is egy ilyen pillanat van

– mondta Ljubov Nepop, hozzátéve: nagyon hálás, hogy érzik, most nincsenek egyedül, és ezért biztos abban, hogy végül győzni fognak. A nagykövet asszony a rendezvény végén köszönetét fejezte ki: „a lengyel és a magyar népnek, a szolidaritásukat soha sem fogjuk elfelejteni.”

A StopRussia Now kampány folyamatosan jelen lesz a közösségi médiában, így a Facebookon és a Twitteren is.