Tungsram;

Kínzó létszámhiány van, vidéki ex-tungsramosokat is vár Budapest

 A „legkönnyebb” helyzetben a budapesti dolgozók vannak, hiszen a Fővárosi Önkormányzaton kívül kerületek is segítenek.

 – Nem okozna komoly többletköltséget a Fővárosi Önkormányzat cégeinek a leépített Tungsram-dolgozók felvétele, sőt, esetenként akár megtakarítással is járna, hiszen a jelenlegi kínzó létszámhiányt jellemzően túlórával pótoljuk – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat kedden ezer álláshelyet ajánlott fel az izzógyár munkásainak, miután a cég bejelentette, öt hazai gyárából év végéig 1600, főként a hagyományos izzók gyártásában részt vevő, illetve irodai dolgozót bocsát el. Csak az újpesti gyárból 400 főt küldenek el. A „legkönnyebb” helyzetben a budapesti dolgozók vannak, hiszen a Fővárosi Önkormányzaton kívül kerületek is segítenek.

A budapesti önkormányzati cégeknél folyamatos a munkaerőhiány, így a BKV akár azonnal fel tud venni 200 villamosvezetőt és buszsofőrt, műszerészt, karbantartót, de várja a munkásokat az FKF is többek között köztisztasági, villanyszerelői állásokba. A budapesti közművek 390 dolgozónak tudna munkát adni, míg a járvány miatt korábban racionalizálásra kényszerülő gyógyfürdők 85 embert fogadnának nem szezonális munkára, de a vízműveknél is akad betöltetlen állás. A cégek örömmel vállalják az átképzést.

Kiss Ambrus szerint a fővárosi cégek üzleti tervei akkor sem borulnának, ha valamennyi fővárosi ex-tungsramos náluk helyezkedne el. Sőt – fogalmazott a főpolgármester-helyettes – a vidékiek közül is több száz munkavállalót képesek fogadni. Erre azonban minden próbálkozásuk ellenére is kicsi az esély. – A fővárosi vállalatoknál a munkarend és a piacinál jellemzően alacsonyabb bérezés miatt folyamatos a fluktuáció – indokolt Kiss, azt azonban hozzátette: az idei 15 százalékos béremelés már érezteti a hatását és úgy tűnik, sikerült megállítani az elvándorlást.

– Valójában egy csomagot ajánlottunk fel, amelynek csupán egyik része az állásajánlatok sora – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. Ezen felül teljeskörű munkaerőpiaci szolgáltatással is segítenének, amelybe a pályaváltásra készülőknek szóló tanácsadás, személyre szabott álláskeresés, önéletrajzírásban való segédkezés és az állásinterjúra való felkészítés is beletartozik, függetlenül attól, hogy a munkavállaló végül hol helyezkedik el.