Magyarország;Európai Parlament;vizsgálat;kémkedés;Pegasus;

2022-05-05 06:45:00

Valami gyanús, tényfeltáró küldöttséget akar Magyarországra küldeni az uniós Pegasus-bizottság

Szeretnék kideríteni, hogy a megfigyelések milyen uniós előírásokba ütközhetnek.

Az Európai Parlamentben (EP) megalakult Pegasus-vizsgálóbizottság (PEGA) a következő hónapokban tényfeltáró küldöttséget kíván meneszteni Lengyelországba, Izraelbe és Magyarországra — értesült a Népszava.

A tervekre még nem bólintott rá az EP felső vezetése, de a szaktestület többsége támogatja az elképzelést. Lehetséges, hogy a címlista tovább fog bővülni, mivel nemrég kiderült, hogy egy újabb EU-tagállamban, Spanyolországban is bevetették az izraeli gyártmányú kémszoftvert a kormányfő és hat katalán európai parlamenti képviselő megfigyelésére.

Az egy évre felállt vizsgálóbizottság célja, hogy kiderítse, kik és milyen célból hallgathattak le ellenzéki politikusokat, független újságírókat, ügyvédeket és üzletembereket az EU több országában, köztük Magyarországon. A PEGA szeretné feltárni azt is, hogy a megfigyelések milyen uniós előírásokba ütközhetnek, s hogy a jogsértést milyen szankciók sújthatják.

Az EP szerda délutáni plenáris vitájában többen felrótták az Európai Bizottságnak, hogy miért nem vizsgálódik, miért hagyja a tagállami hatóságokra a történtek feltárását. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, a vizsgálóbizottság első alelnöke felszólalásában megerősítette, kezdeményezni fogja Varga Judit igazságügyi miniszter és a tisztségéről lemondott helyettese, a lehallgatásokat annak idején engedélyező Völner Pál meghallgatását.