Balaton;drágulás;nyaraló;telek;ingatlanárak;balatoni nyaraló;ingatlan.com;

2022-05-05 09:42:00

Drága marad a nyaraló, megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton-parti településeken

Nem pörög az idén annyira a nyaralópiac, mint a járvánnyal és korlátozásokkal terhelt években: a kínálat nagyobb, a kereslet kisebb lett a Balatonnál is. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy belátható időn belül olcsóbbak lesznek az üdülőövezeti ingatlanok.

Megduplázódtak az ingatlanárak a Balaton-parti településeken a Covid-járvány kitörése óta, a tó déli partján egy négyzetmétert már drágábban kínálnak, mint Budapesten. A fővárosban az idén április végén 900 ezer forintot kértek az eladók négyzetméterenként, Somogy megye Balaton-parti településein viszont már átlépte az egymillió forintot is a medián négyzetméterár. A járvány előtt ez még fordítva volt: 2019 áprilisában Budapesten 709 ezer, a Balaton déli partján 492 ezer forintos négyzetméteráron kínálták az ingatlanokat – derül ki az ingatlan.com lapunk számára kigyűjtött adataiból.

A balatoni ingatlanárak megugrását részben a hatalmas kereslet okozta, hiszen a korlátozások miatti bezártságból a városlakók a szabadba menekültek volna. Ha volt némi megtakarításuk, még a zsebkendőnyi telkeket, lepukkant nyaralókat is vitték, mint a cukrot, olykor még licitáltak is rájuk. Az előző két évben gyakorlatilag nem volt olyan nyaraló, amit ne lehetett volna eladni. Most viszont már nem pörög úgy a nyaralópiac, tavalyhoz képest harmadával, felével csökkent a kereslet az üdülőövezeti ingatlanok iránt. A Balatonnál a kínálat is 10 százalékkal szélesebb, mint tavaly ilyenkor volt. Somogy, Veszprém és Zala megye Balaton-parti településein idén április végén összesen 6442, míg tavaly áprilisban 6012 ingatlant kínáltak eladásra.

Az orosz-ukrán háború miatt romlottak a gazdasági kilátások, a növekvő infláció, az emelkedő hitelkamatok miatt a családok nehezebben tudnak hitelhez jutni, így költözni is, ami visszaveti a keresletet.  Az egész ingatlanpiacon érezhető egy trendforduló, bár a visszaesés még kevéssé érzékelhető, hiszen sokan ingatlanba menekítik a pénzüket a növekvő infláció elől. Ez utóbbi viszont sokkal inkább a nagyvárosok társasházi lakásainál jellemző, nem a nyaralóövezeti ingatlanoknál. Ezzel együtt a befektetők palettáján továbbra is ott lesz a Balaton, és a hitelkamatok emelkedése sem érinti annyira az üdülőövezeteket, mert az ott lévő ingatlanokat eddig sem szerették hitelezni a bankok. A nyaralóvásárlást fontolgatók egy része ugyanakkor most inkább kivár, így az idén egyre kevesebben érdeklődnek a nyaralóövezeti, így a balatoni ingatlanok iránt is – magyarázza a változások okait Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hangsúlyozta: mindez korántsem jelenti azt, hogy belátható időn belül csökkenni fognak a kínálati árak a Balatonnál. Az átlagárat ugyanis nem csupán a kereslet növekedése nyomta fel, hanem az is, hogy jóval több újépítésű lakás került be most a nyaralóövezeti kínálatba, mint korábban.

Főként a déli parton szaporodnak gomba módra az újépítésű, többlakásos társasházak, apartmanok, iker- és sorházak. A Somogy megyei részen az idén 924 újépítésű lakást kínálnak eladásra, miközben tavaly még csak 646, tavalyelőtt pedig 413 szerepelt a kínálatban. Ezzel párhuzamosan az eladó használt nyaralók száma egyre csökken.  A Covid-járvány előtt, 2019 tavaszán még 4913 közül lehetett válogatni a somogyi részen, az idén már csak 3016 közül. Márpedig az újépítésű ingatlanok általában 30-40 százalékkal drágábbak, mint a használtak, részben tehát az összetételhatás miatt is látszik olyan gyors tempójúnak a drágulás a Balatonnál. Egyszerűen mást kínálnak most eladásra, mint korábban, főleg a déli parton, nem véletlen itt szaladtak el annyira az árak – fogalmazott Balogh László.

Balogh László szerint az újépítésű ingatlanok a továbbiakban is drágulni fognak, mivel ezek árát nem csak a kereslet mozgatja: a beruházók számára a befektetett költségeknek is meg kell térülnie. Márpedig az építőanyagok, a munkaerő ára egyre növekszik, és a háború miatt ez még inkább így lesz, és a Balatonnál a telek is drágább. A már teljesen vagy nagyjából elkészült ingatlanok árában lehet még némi mozgástér, akár lefelé is, de a folyamatban lévő vagy tervezett lakásokat csak drágábban lehet majd megépíteni a jövőben. Ha erre nem lesz fizetőképes kereslet, akkor a beruházók egyszerűen nem építenek majd – szögezte le.

Nehezebb megjósolni, mi várható a használt nyaralók piacán, de Balogh László úgy véli, belátható időn belül ezek ára sem fog lejjebb menni, hiába torpant meg most a kereslet. Legfeljebb a drágulás fékeződik majd, hiszen nincs eladási kényszer. Egyelőre nincsen olyan gazdasági helyzet, hogy a tulajdonosoknak tömegével kelljen gyorsan túladniuk nyaralóingatlanjaikon – fogalmazott a szakértő. Mint mondta: amikor ilyen erős az inflációs nyomás, és minden drágul, akkor nem várható, hogy épp a nyaralók ára megy majd lejjebb. Nem érdemes tehát arra számítani, hogy a most 60 millió forintért kínált nyaraló ára két év múlva 30-40 millió forintra esik vissza.

Az OTP Ingatlanpont szakértői is arról számoltak be, hogy az idén óvatosabbak az nyaralót keresők. Ezt szintén a kitartó áremelkedés, az orosz-ukrán fegyveres konfliktus okozta bizonytalanság, és a romló kamatkörnyezet számlájára írják. A Balaton északi partján tavalyhoz képest a legszembetűnőbb változás, hogy a nyaralók iránt valamelyest visszaesett, míg a zártkerti ingatlanok iránt nőtt a kereslet. Ennek oka az ingatlanárak folyamatos emelkedése. A közvetlen vízkapcsolatos nyaralók átlagára eléri a 100 millió forintot, míg a tóparttól távolabb eső települések pincenyaralóinak ára 15-20 millió forint között mozog – mutatott rá Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont stratégiai partnere. A tóparti települések városiasodó környezete és beépítettsége miatt is nőtt ugyanakkor a hosszú távra ideköltözők körében a távolabbi, kisebb települések népszerűsége. Az északi parton minimálisan csökkent a kereslet az év elején, de a szakértő a szezon indulásával növekedést vár. Úgy véli: amíg a kereslet irányítja a piacot, nem lehet jelentős árcsökkenésre számítani.

Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balaton déli partján emelkedett az egyéb befektetéseiket ingatlanra váltó vásárlók száma. Szerinte az idei évben további ingatlanár-emelkedésre lehet számítani, mert a kivitelezési költségek és az építőipari alapanyagok folyamatos drágulása mellett ismét kezdenek visszatérni a külföldi vásárlók is. A kereslet ugyanakkor már az idén jelentősen csökkenhet, de most még bőven meghaladja a kínálatot.