Pénzügyminisztérium;Polt Péter;hivatali vesztegetés;Hadházy Ákos;

Már 20 gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot is érintő vesztegetési ügynek

Hadházy Ákos ellenzéki politikus kérdésre Polt Péter legfőbb ügyész, a nyomozás érdekére hivatkozva, csak az eljárásról közölt konkrét adatokat.

Továbbra is két állami szerv, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség érintett abban az április második felében kirobbant  vesztegetési botrányban, amelyben tízmilliárd forint uniós és állami forrásokból származó támogatást szerezhettek meg korrupciós bűncselekményekkel – derült ki Polt Péter leveléből.

A legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még április 21-én benyújtott – a szóban forgó hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség zajló nyomozás iránt érdeklődő – írásbeli kérdésére válaszolt pénteken. Leszögezte:

a nyomozást végző főügyészség a mai napig 20 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül 12 személy gazdálkodó szervezet képviselője, 7 pedig jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselő.

Hadházynak arra a kérdésére, hogy konkrétan mely uniós projekteket érinti a büntetőeljárás, Polt nem válaszolt, mondván, „a nyomozás jelen szakaszában, a büntetőeljárás érdekeire figyelemmel egyelőre nem adható tájékoztatás”.

Az ügy részleteiről egyébként csütörtökön számoltunk be, amelyek szerint az érintett, jelenleg letartóztatásban lévő pénzügyminisztériumi tanácsos széfjéből  – a nyomozásban lefoglalt 200 milliós összeg jelentős része – 190 millió forint került elő, s amiről azt állította a tisztviselő, hogy az „az édesanyjáé”.

A legfőbb ügyész az ellenzéki képviselő kérdésre most azt is írta, hogy a nyomozás nem az Európai Csalás Elleni Hivatal jelzésére, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél Alföldi Bűnügyi Igazgatóság feljelentésére indult.