Észak-Korea;Dél-Korea;államfő;elnöki beiktatás;

Hivatalba lépett Dél-Korea új elnöke

Jun Szukjol első lépésben rá is pirított Észak-Koreára.

Beiktatták hivatalába kedden Dél-Korea új elnökét, a 61 éves Jun Szukjolt, aki ötéves megbízatásának kezdetén felszólította Észak-Koreát, hogy mondjon le nukleáris fegyvereiről. Mint ismert, Észak-Korea az elmúlt időszakban egyre harciasabb hangnemet ütött meg. Phenjan január óta rekordszámú, 15 rakétakísérletet hajtott végre, ebből kettőt a múlt héten. Szöul és Washington is azt gyanítja, hogy hamarosan újraindítja nukleáris kísérleteit is.

Jun Szukjol a szöuli parlamentben tette le hivatali esküjét. Ezt követően beiktatási beszédében arra szólította fel Észak-Koreát, hogy szabaduljon meg nukleáris arzenáljától, amely veszélyt jelent a globális biztonságra. Hozzátette, amennyiben Phenjan valóban elkötelezi magát a teljes atommentesítés folyamata mellett, kész lenne merész tervet előterjeszteni az észak-koreai gazdaság fellendítésére.

Az új államfő hangoztatta, hogy napjainkban több válság fenyeget, ezek sorában megemlítette a koronavírus-világjárványt, az ellátási láncok gondjait és a globális konfliktusokat, amelyek szavai szerint komoly árnyékot vetnek a világra.