jégkorong világbajnokság;Székelyföld;Magyarország;Románia;

2022-05-10 09:21:00

Újra elénekelte a magyar és a román hokiválogatott a székely himnuszt, a román szélsőjobb kiakadt

A közismerten magyarellenes Dan Tanasă nekiment Tánczos Barna miniszternek is, amiért a romániai magyar politikus magyar trikolórban mutatkozott.

Éktelen haragra gyúlt a szélsőjobboldali Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasă, miután Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, egyben a román hokiszövetség volt elnöke a Szlovéniában tartott jégkorong-világbajnokságon vasárnap a magyar-román meccsre csíkszeredai hokis mezben és magyar trikolórban látogatott ki - számolt be róla a Transtelex.

Tanasă fényképpel illusztrált Facebook-bejegyzésben hergelt, azt vetette Tánczos szemére, hogy mivel ő Románia minisztere és így fizetését a román államtól kapja, gesztusa elfogadhatatlan és sértő a román nemzet számára (a politikus azt mintha mérsékelten vette volna tudomásul, hogy Tánczos történetesen magyar nemzetiségű - a szerk.). Azt pedig, hogy ez megtörténhetett, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) tulajdonította, akik koalícióra léptek „Magyarország rabszolgájával”, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ).

Tovább borzolta a kedélyeket Romániában, hogy a meccset követően Magyarország és Románia hokiválogatottja - utóbbi csapatból három játékos kivételével - közösen elénekelte a székely himnuszt. Erre egyébként nem először került már sor, ugyanis a romániai hokicsapat tudvalevőleg - jegyzi meg a Főtér - nagy számban székelyföldi, így csíki és gyergyói sportolókból áll. Az ügyet botrányosnak minősítő GSP.ro román sportlap rövid magyarázatot is fűzött a történtekhez, mondván: „az úgynevezett Székelyföld egy olyan terület, amely Kovászna, Hargita megyét és Maros megye egy részét foglalja magába, melynek a magyar etnikumú lakossága autonómiára vágyik”.

Tánczos szintén a Facebookon reagált az eseménnyel kapcsolatos sajtóhírekre, ebben megerősítette, hogy jelen volt a meccsen, alig titkoltan azzal a céllal, hogy helyszínen buzdítsa a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és brassói hokisokat, akik - mint fogalmazott -, mindent megtettek azért, hogy Románia válogatottja bent maradjon a divízió I A csoportjában.

A mérkőzést egyébként Magyarország nyerte 4-2-re.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az MTI azt írta, Alexandru Hălăucă, a Román Jégkorong Szövetség jelenlegi elnöke „sürgősen” összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt a két csapat mérkőzését követően. Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, egyben volt román szociáldemokrata miniszterelnök „gyalázatosnak” nevezte, hogy a magyar nemzetiségű játékosok elénekelték az „úgynevezett székely himnuszt” a román mezben, mert ez szerinte Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Ezért azt követelte a szakszövetségtől és az egyébként szintén magyar Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a származásuk és identitásuk mellett kiálló játékosokat.