Pintér Sándor;Navracsics Tibor;közoktatás;egészségügy;Európai Unió;

2022-05-10 14:42:00

Gondolkodnak, hogy a belügy kapja az oktatást is, az orvosok mellett a tanárokat is Pintér Sándor felügyelheti

Sajtóinformációk szerint az ötödik Orbán-kormány „forró” területeit a belügyminiszter kaphatja meg, míg Navracsics Tibor az európai Unió előtt játszhatja el a „jó zsaru, rossz zsaru” játékból a rá háruló szerepet.

A Belügyminisztérium felelne a közoktatásért, a szociálpolitikáért, illetve az egészségügyért is – írja a jelenleg is zajló kormányalakításról saját információira hivatkozva a Telex, megjegyezve: „a következő négy év legnagyobb belpolitikai kockázata a Fidesz számára már nem az ellenzék, nem is a kritikus sajtó jelenti, hanem a pedagógusok”.

Ahogy arról a Népszava is beszámolt már, az új Országgyűlés megalakulásának másnapján, egy Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat alapján Pintér Sándornál landolhat az egészségügy, így a rendőrök, katasztrófavédők, a tűzoltók után a mentők, orvosok, ápolók, szakdolgozók felügyelete után megkapná a pedagógusokét, sőt még a szociális gondozókét és a hajléktalanellátókét is.

A Telex cikke szerint a közoktatás belügyi tárcához sorolását indokolhatja, hogy most az a nagyon „forró” terület, mert „a pedagógusok potenciális ellenfelek, hiszen tiltakoznak, követelnek, sokan vannak, ráadásul ők tényleg ott vannak az ország minden pontján, ha elégedetlenek, akkor a kritikájukkal elérik az ország minden szegletét”. Úgy tudják azonban, az elképzeléshez érkeztek „belső ellenvélemények”, így még bizonytalan, hogyan dönt Orbán Viktor kormányfő.

Változatlanul tartja magát az az információ, hogy Navracsics Tibor, aki 2019-ig EU-biztos volt, az uniós forrásokért lesz felelős a kormányban, ugyanis a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben – magas infláció, elszálló hiány, sok nagy feladat, zöld átmenet, orosz leválás – kulcskérdés, hogy jöjjön az uniós forrás, például a potenciálisan ötezer milliárd forintnál is nagyobb EU-s helyreállítási alap. Az írás szerint ugyan Navracsics Tibor jól ismeri az uniós mechanizmusokat, de feltételezik, az a gesztus még nem lesz elegendő ahhoz, hogy az EU-Magyarország viszony javuljon, a többi között az orosz-ukrán háború megítélésében, valamint a korrupcióhoz, a civilek és a szexuális kisebbségek jogaihoz való hozzáállásban.

Meg nem erősített értesülések szerint továbbá újonnan jönne létre a gazdaságfejlesztési, illetve ipari tárca. Előbbi megkapná a pénzügyi szolgáltatások és a szerencsejáték kontrollját, utóbbi a kereskedelemét és a közművekét, a változatlanul megmaradó, Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda megkapná a digitalizáció és az e-közigazgatás feladatait is.