Emmanuel Macron;Orbán Viktor;telefonbeszélgetés;orosz olaj;embargó;

2022-05-10 16:00:00

Macron telefonon győzködné Orbánt az olajembargóról

A francia elnök folytatja a tárgyalásokat a magyar kormányfővel az Oroszország elleni új szankciós csomagról, még a héten egyezségre számítanak.

Emmanuel Macron francia elnök kedden telefonbeszélgetést tervez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hogy megegyezés születhessen az Oroszország elleni olajembargó ügyében – írja a Guardian Clément Beaune Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára nyilatkozata alapján. A franciák szerint még e héten megállapodhatnak annak ellenére, hogy Orbán atombombához hasonlította az unió legújabb szankciós csomagját.

Amint arról beszámoltunk, az ügyben hétfő délután – némiképp váratlanul – a magyar fővárosba érkezett Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral személyesen tárgyaljon az orosz olajembargóról. az Európai Bizottság elnöke a találkozót később hasznosnak minősítette, és szerinte sikerült haladást elérniük, de „további munkára” van szükség.

Von der Leyen egy videókonferencia összehívását is ígérte az ügyben, a régiós szereplők részvételével, mert szerinte a „régiós együttműködés segítheti az olajembargóval szembeni magyar ellenállás feloldását”. A találkozót Szijjártó Péter külügyminiszter „némi előrehaladásként” értékelte, de hétfő esti videójában megismételte, a korábbi merev álláspontot, amely szerint „a tervezett brüsszeli szankciós csomag lerombolná a magyar energiabiztonságot, ezért ezt a magyar kormány nem tudja támogatni”.