kormánypropaganda;Orbán-kormány;

2022-05-14 06:00:00

Gondosórán gondosorbán

Mindenképpen szeretnék én is egy ú.n. gondosórát. Természetesen olyat, mint az eddigi szerencsések: amin időnként Orbán is megszólal. Csak azok a mázlisták kaphatnak, akik elmúltak 65 évesek vagy pszichiátriai betegek. A korom már megvolna, de ha kell, lehetek pszichiátriai beteg is, egyesek úgyis szoktak mentális tünetekre utaló jelzőkkel illetni.

Ha nem tudnák, mi ez az új csodakütyü, olvassák el a „gondosóra.hu” honlapot. A kormány eddig legdrágább szociális programja, nem mintha eddig olyan sok pénzt költött volna szociális célokra. de most! Több, mint 100 milliárdból 2025-ig ingyen kap másfélmillió idős egy karóra-féle vészjelzőt. Ha megnyomom a gombot, egy információs központ értesíti a megadott kontakt személyt, rokont, szomszédot. Azt ugyan nem tudom, miért nem én értesítem egyenesen őt egy gombnyomással, de mindegy. Arra külön felhívták a figyelmet, hogy ezen telefonálni nem lehet. Kivéve persze a miniszterelnököt. A már kiosztott példányok boldog tulajdonosai közül néhányan a választás előtt döbbenten tapasztalták, hogy egyszer csak megszólal a karjukon a gondosóra. Illetve rajta gondosorbán, aki ezúttal arról gondoskodott szeretetteljes figyelmeztetéssel: el ne felejtsenek a Fideszre szavazni. Én valószínűleg frászt kapnék, ha mondjuk a fürdőkádban, teljes neglizsében békésen üldögélve (a javaslat szerint ott is kell viselni) egyszer csak megszólít Orbán. Ilyet csak Ádám észlelhetett az Úr hangja hallatán, nyugodt almarágcsálás közben. Utána neki se lett könnyű.

Jóindulatú elemzők feltételezik, hogy a dolog ezúttal nem volt szándékos, valami kavarodás lehetett a SIM kártyákkal. Bizonyára így van, de kizárt, hogy az ötlet ne ihletné meg a jövőre vonatkozólag az illetékeseket. Annál is inkább, mert amikor egy 83 éves hölgy feldühödött fia a Választási Bizottsághoz fordult, panaszát elutasították. Érthető: hiszen a helyzetben semmi új nincsen. A köztévével ugyanez van: benyomom a gombot, és megszólal Orbán Viktor. Ha nem akartam hallani, akkor is. A mosógép és a kenyérpirító sajnos nem képes erre. Egyelőre. A hajszárítóm se, de ebben nem vagyok biztos, mert olyan hangosan zúg, hogy egy behízelgő pianóra hangolt Orbánt meg se hallanék. Főleg, ha a jobb fülemnél szárítok, azzal rosszabbul hallok, kéretik ezt a gondosórámnál is figyelembe venni.

A pályázatot a Rogán felügyelte Digitális Kormányzati Fejlesztési Kft. és a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet írta ki. Ebből Schlachta Margit valóban tiszteletreméltó személyiség volt - Rogánról nem nyilatkoznék. Emlékszem a nagymamám által idézgetett két világháború közti kampányrigmusra: „Retyezát és Hargita, éljen Schlachta Margitka!” Retyezát és Hargita pillanatnyilag nem esik bele vezetőink érdeklődésébe, most inkább tengereink elvesztését hányják a Nyugat szemére. Készülhet a hasonlóan fülbemászó versike: „Vissza nekünk Adria, éljen Varga Juditka!”

Félek, Orbán Viktor most nem érne rá az órából szólongatni. El van foglalva az Unió elleni küzdelemmel és a kormányalakítással. Szerencsére előbbiben az igazságügyminiszter komoly segítséget jelent. Egy konferencián megtudtuk tőle, hogy „mi vagyunk Európa lelkiismerete”. Ez teljesen igaz, abban az értelemben mindenképpen, hogy folyton furdalunk. Ha szembejön az úton egy közös álláspont lehetősége, hát rögtön megfúrjuk. Emellett arra is rávilágított, hogy „mi vagyunk Európa kincskereső kisködmöne” is. Ez már túl bonyolult nekem, de hát akinek nem ködmöne, ne vegye magára. Európa mintha nem nagyon akarna belebújni.

Orbánnak most kormányt is kell alakítania. Sok ez egy ködmönnek. Aggódtam is, amikor Áder a megbízás átadása előtt feltette neki a kötelező kérdést: képesnek érzi-e magát erre. Képzeljék csak el, mivé lettünk volna, ha dacosan toppant egyet, és nemet mond! Szerencsére megjelent a leendő kormánytagok fotója Orbán fb oldalán: „Alakulunk” felirattal. Amiről mindenkinek a prés jutott eszébe, ezúttal jogosan. A kormány tényleg prés alatt alakul. A miniszterelnök mintha csak a gazdasági prés nyomását érezné (a gazdaságot legalább hat tárca gyógyítgatja majd), az emberekbe, a humán szférába továbbra sem akar sok energiát és pénzt invesztálni. Úgy hírlik, Pintér a rendőrőrsök és börtönök mellett mellékfoglalkozásként a kórházakat és rendelőket is felügyeli majd. Volt szó az iskolákról is, ezt még nem tudni. Minek is olyan vezető, aki a kormányüléseken az egészségügy és az oktatás pénzéért és minőségéért harcolna, ne adj isten, a szakmával a háta mögött.

Az életünket, jövőnket meghatározó ágazatok másodrangúságát Kásler nélkül is meghosszabbítják Bicskéig.

Hát istenem. Majd a gyerekek és a gyengélkedők karjára is föltesznek egy gondosórát. Ha nincs háziorvos, nővér és pedagógus, ezen keresztül majd a miniszterelnök szól hozzájuk. A régi csodatévők kézrátétellel gyógyítottak. A mostani az órát teszi rá a kézre. Így modernebb.

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.