bántalmazás;vádemelés;kiskorú veszélyeztetése;tanítónő;könnyű testi sértés;

2022-05-16 12:58:00

Úgy megütötte több diákját, hogy azok lefejelték a padot, de felrúgta az iskolatáskákat, elvette a kicsik uzsonnáját is a durva tanítónő

A Veszprém megyei pedagógus durva nevelési módszerei ellen az ügyészek felfüggesztett börtönt és foglalkozástól eltiltást javasol.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a tanítónőt, aki a durva fegyelmezési módszereivel veszélyeztette a rábízott gyerekek testi, erkölcsi és értelmi fejlődését – írja az ügyészségi portál.

A vádirat szerint az 56 éves nő több mint két évtizede dolgozott pedagógusként, és 2013 óta tanított egy Veszprém megyei általános iskolában, ahol ismert volt a túlzott szigorúságáról és fegyelmezési módszereiről. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a gyermekekkel szemben rendszeresen durva, megalázó és trágár kifejezéseket használt, s ha a tanulók nem értették a tananyagot, volt, hogy felrugdosta az iskolatáskáikat, földhöz vágta a füzeteiket.

Ez még nem volt minden, ugyanis egy testvérpárral egy 8 éves fiúval és húgával, egy 7 éves kislánnyal még durvábban bánt:  A kisfiút egyszer úgy megütötte, hogy lefejelte a padot és vérzett a szája. Hibás házi feladata miatt többször becsmérlő kifejezést tett a kislány értelmi képességeire, de olyan is volt, hogy büntetésből elvette a tízóraiját, vagy  az összes lapot kitépte a füzetéből.

Egy másik esetben egy rossz feladatmegoldást követően tenyérrel homlokon ütötte a padban ülő gyermeket, aki ennek következtében hátraesett, és a mögötte lévő padba verte a fejét. A fiú csak később merte elmondani a velük történteket, a testvérpárt végül másik iskolába íratták.

Az ügyészség a tanítónővel szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak és indítványozta, hogy a bíróság tiltsa el minden olyan foglalkozástól, amelynek során tizennyolc év alatti személyek nevelését, felügyeletét végezné, illetve vagy ilyen személlyel hatalmi vagy befolyási viszonyba kerülne.