Ukrajna;Mariupol;orosz megszállás;Azovstal;

2022-05-17 07:06:00

Kijev az összes katonáját kimenekítené Mariupolból

Az ukrán hadsereg kedden azt közölte, összes katonáját kimenekítené Mariupolból, ezzel pedig teljesen átadja az ellenőrzést Oroszországnak - jelentette a Reuters.

A több száz ember kivonása a harcokból valószínűleg az ukrajnai háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét, s egyben az ukránok vereségét jelentené. Noha a civileket már evakuálták, ennek ellenére az Azovsztál üzem alatti járatrendszerben több száz katona rekedt, közülük többen súlyosan megsérültek. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint a „Mariupol helyőrség teljesítette harci feladatát”, s a legfelsőbb katonai parancsnokság arra utasította  az Azovsztálban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a bent rekedt katonák életét. 

Anna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az acélművek 53 sebesült katonáját az orosz ellenőrzés alatt álló, a Mariupoltól 32 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városának kórházába szállították. További 211 ember Olenivka városába került, mely az oroszok által támogatott szakadárok által ellenőrzött területen található. „Reméljük, sikerül megmenteni a srácok életét” - mondta el kedden kora reggel az ukrán elnök, hozzátéve, hogy