kivégzés;fogolycsere;hadifoglyok;Mariupol;orosz-ukrán háború;

2022-05-17 18:55:00

Megadták magukat az Azovsztal védői, Oroszországban a kivégzésükkel fenyegetnek

Orosz ellenőrzés alatt álló területre hurcolták őket.

Több száz ukrán katona sorsa vált tisztázatlanná, miután a mariupoli Azovsztál acélmű védői hetekig tartó ellenállás után kedd halnalban megadták magukat és oroszok által ellenőrzött területre hurcolták őket. Ukrajna fogolycserében reménykedik, de orosz részről olyan hírek is érkeztek, hogy bíróság elé állítják, vagy kivégzik őket. Az orosz állami duma képviselői ugyanis olyan törvénymódosítást szorgalmaznak, amely megnehezítené a Moszkva által „terroristáknak” nevezett harcosok fogolycseréjét - írja a The Guardian.

Amint arról a Népszava is beszámolt, kedden hajnalban közölte az ukrán hadsereg, hogy összes katonáját kimenekítené Mariupolból, ezzel pedig teljesen átadja az ellenőrzést Oroszországnak. Noha a civileket már evakuálták, ennek ellenére az Azovsztál üzem alatti járatrendszerben több száz katona rekedt, közülük többen súlyosan megsérültek. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint a „Mariupol helyőrség teljesítette harci feladatát”, s a legfelsőbb katonai parancsnokság arra utasította az Azovsztálban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a bent rekedt katonák életét.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő arról beszélt, hogy a foglyokkal a „nemzetközi előírásoknak megfelelően” bánnak majd, de ezt két orosz tisztviselő nyilatkozata cáfolni látszott. Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő például azzal állt elő, hogy Oroszország szüntesse meg a halálbüntetési moratóriumot az ukrán nacionalista Azov-ezred katonáira, akiket „emberi testet öltött állatoknak” titulált. Vjacseszlav Volodin, Oroszország egyik leghatalmasabb tisztviselője pedig arról beszélt, hogy a „náci bűnözőknek” bíróság elé kell állniuk, s nem szabad kicserélni őket orosz foglyokra, noha előtte még azt fejtegette, hogy Oroszország emberségesen bánik a hadifoglyokkal, illetve azokkal, akik megadták magukat.