Legfőbb Ügyészség;Polt Péter;OLAF;Laura Codruța Kövesi;Európai Ügyészség;

Polt Péter: ugyan „elvi okok miatt” nem csatlakozott Magyarország az Európai Ügyészséghez, de ugyanúgy védi az Unió pénzügyi érdekeit

Előadásában azt vetette fel, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében, ha azt az Unió szükségesnek látja, pótmagánvádlóként léphet fel.

A magyar ügyészség és az uniós társszervezetek együttműködéséről, valamint az Európai Ügyészségről (EPPO) tartott előadást Polt Péter legfőbb ügyész Bécsben az Európai Unió tagállamainak ügyészségeit tömörítő szervezet, a Network ülésén május 11-13-án - olvasható a vádhatóság honlapján.

A legfőbb ügyész azt vetette fel, hogy az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények esetében, ha azt az Unió szükségesnek látja, pótmagánvádlóként léphet fel. A magyar jogrendszer erre ma is lehetőséget ad, ebben az esetben az Uniót mint sértettet a pótmagánvádas eljárás során akár az Európai Ügyészség is képviselheti - mondta.

Az ügyészségi közlemény szerint Polt Péter emlékeztetett, hogy az EU pénzügyi érdekeit védő Európai Ügyészséghez Magyarország „szuverenitást érintő elvi okok miatt” nem csatlakozott, ám állítása szerint arra törekszik, hogy az Unió pénzügyi érdekeit „ugyanúgy, vagy akár hatékonyabban védje”, mint teszi azt az EPPO. Szerinte hatékony, közös munka alakult ki az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF), a Legfőbb Ügyészség idén februárban együttműködési megállapodást is kötött velük. Európai kollégáinak, köztük Laura Codruța Kövesinek Polt Péter azt mondta, a magyar ügyészség az OLAF igazságügyi ajánlásainak száz százalékában eljárást indít, vagy ha már folyamatban van egy eljárás, az igazságügyi ajánlásokat beépíti a munkába. Hozzátette, az OLAF igazságügyi ajánlásai alapján indított esetekben Magyarországon 67 százalék a vádemelési arány, míg az uniós átlag 37 százalék. Szerinte így garantálható, hogy bizonyosan a magyar hatóságok tudomására jussanak az EU pénzügyi érdekeit sértő cselekmények.

Polt Péter a Eurojusttal és a közös európai nyomozócsoportokkal folytatott munkát is nagy jelentőségűnek nevezte, az uniós pénzügyi források elleni cselekmények feltárásához szerinte ezek szintén hozzájárulnak. Az Európai Ügyészséggel Magyarország 2021. áprilisában szintén munkamegállapodást kötött, a legfőbb ügyész az együttműködést zökkenőmentesnek és hatékonynak minősítette. 2022. márciusáig az EPPO nyolc európai nyomozási határozatot bocsátott ki Magyarország irányába, amelyből hármat már teljes egészében végrehajtottak - közölte.