Boris Johnson;botrány;fényképek;

2022-05-24 20:12:00

Bulibotrány: bár Johnson nem akarta, már szerdán nyilvános lehet a Gray-jelentés

Még ezen a héten, valószínűleg szerdán kerül végre nyilvánosságra Sue Gray vezető köztisztviselő már januárban elkészült, de a fővárosi rendőrség (Metropolitan Police) vizsgálatának idejére mélyhűtött jelentése a Downing Street 10.-ben az országos karantén idején rendezett partikról. 

Az előzetes információk alapján rosszul jön ki ebből és lemondásra kényszerülhet Simon Case, a köztisztviselői kar feje, miután a rendőrségi nyomozás szerint a miniszterelnöki hivatal 83 dolgozója vett részt a törvénysértő, alkoholizáló összejöveteleken.

A hét elejének eseményei tovább nehezítették a érintettek helyzetét. Kiderült, hogy Boris Johnson és Sue Gray találkozott és megvitatta a jelentést. Mindketten ragaszkodtak ahhoz a verzióhoz, hogy a másik kérte a személyes dialógust. Hétfőn a brit parlamenti tudósítók csoportjának tartott napi fejtágítón Johnson sajtófőnöke beismerte, hogy a kezdeményezés a Downing Street 10.-ből eredt, főtisztviselők gondolták helyesnek átbeszélni a bulibotrányról szóló vizsgálat menetét és a nyilvánosságra hozatal időpontját. A terv az, hogy Boris Johnson valamelyik reggel megkapja a dossziét, majd néhány órával később az alsóházban állásfoglalás formájában vitára terjeszti annak politikai vonatkozásait, kora este pedig sajtótájékoztatón értékeli a helyzetet.

Meghökkenést okozott, hogy a The Times értesülése szerint Johnson azt javasolta Gray-nek, ne tegye közzé a jelentést, hiszen annak már minden eleme közismert. Végül megegyeztek, hogy "ez politikailag elfogadhatatlan lenne". Nem tett jót, sőt sokat ártott "BoJo" tekintélyének, hogy az ITV kereskedelmi televízió hírműsora eddig ismeretlen fényképeket mutatott be, amelyek 2020. novemberében készültek Lee Cain kommunikációs igazgató búcsúpartiján. A fotókon Johnson éppen köszöntőt mond, heten emelik magasra poharaikat, míg az asztalon öt többé-kevésbé üres borosüveg árválkodik. A munka és a mulatozás egybemosódását jól jelzi a kormányfő piros miniszteriális aktatáskája a háttérben.

A fotók bajba hozták a Metropolitan Police-t, amely a november 13-i, a második lezárás idején megrendezett buli kapcsán nem ítélte pénzbírságra a miniszterelnököt, miközben másokat elmeszelt. A Liberális Demokraták a rendőrség felügyeleti szervéhez fordultak, vizsgálatot sürgetve Johnson büntetlenül hagyása és számos alacsony beosztású hivatalnok megbírságolása ügyében. Decemberben az alsóházban kifejezetten erről a buliról faggatták a képviselők a kormányfőt, aki ismételten tagadta, hogy az esemény megsértette az érvényben lévő Covid-19 szabályokat. "Akármi is történt, az irányelvek és a szabályok egyaránt és folyamatosan be lettek tartva" - hajtogatta. A fotók ennek ellentmondanak, ha pedig a törvénysértés bebizonyosodik, Johnson hazudott a parlamentnek, ami az etikai kódex szerint lemondásra kényszerítő körülmény.