Magyarország;ombudsman;leminősítés;

Leminősítették a magyar ombudsmant, mert nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával

Úgy látják, Kozma Ákos ezen túl nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét.

Az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolta át a magyar emberi jogi állami intézményt a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) – erről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be.

A döntés értelmében Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa

nem rendelkezik szavazati joggal, és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

„Most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából” – jegyzik meg.

Mint írják, az alapvető jogok biztosa és hivatala

nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, az LMBT+ embereket, a menekülőket és a bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a GANHRI döntése szerint.

Az ombudsmannak fél éve volt arra, hogy demonstrálja függetlenségét a GANHRI előtt. Mint azt a Helsinki Bizottság megjegyzi, Kozma Ákos egyelőre még a tényt sem tárta a nyilvánosság elé.

„Minket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorít a hazai ombudsmani intézmény leminősítése.

Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le »a nép ügyvédjét«, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit.”

 - fogalmaztak.