tűzpárbaj;Brazília;favella;rajtaütés;

Legalább 21 ember meghalt, amikor a rendőrök lecsaptak egy kábítószer-kereskedő bandára Rió de Janeiróban

Ez volt az utóbbi idők egyik leghalálosabb rajtaütése Brazíliában. 

21 ember életét veszítette és heten megsebesültek Rio de Janeiró egyik nyomornegyedében (favellájában), amikor a rendőrség egy kábítószer-kereskedő szervezet vezetőit szerette volna lekapcsolni - írja a Guardian.

Az áldozatok közt volt egy olyan nő is, akit egy eltévedt golyó talált el, miközben az egyenruhások és a bandatagok tűzpárbajt vívtak. A helikopterrel támogatott műveletben a város egyik legnagyobb bűnszervezetének, a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) vezetőit vették célba. Ivan Blaz ezredes, a művelet vezetője azt mondta, nagyon intenzív volt az összecsapás. Az állami ügyészség azt közölte, tíz napot adtak a katonai rendőrségnek, hogy részletesen beszámoljon a műveletről, megjelölve, mely tisztviselők felelősek az egyes halálesetekért, és mi indokolta a halálos erő alkalmazását. 

Az év elején a brazil legfelsőbb bíróság egy sor kritériumot állapított meg, milyen keretek közt razziázhat a rendőrség a favellákban. Mindezt azért, hogy csökkentsék a rendőrgyilkosságokat, valamint kevésbé sérüljenek az emberi jogok. A határozat kimondta, halálos erőszakot csak olyan helyzetekben szabad alkalmazni, amikor már minden más eszközt kimerítettek, valamint ha az az élet védelme érdekében szükséges. Emellett 180 napot adott a rendőrségnek arra, hang- és képfelvételt rögzítő eszközökkel dokumentálják az intézkedéseket.

Brazíliában meglehetősen gyakoriak a rendőrség és a bűnözők közti összecsapások. Egy évvel ezelőtt egy riói razziában 28-an veszítették életüket. Néhány héttel ezelőtt pedig egy terhes nőt lőttek agyon véletlenül a hatóságok, szintén egy rajtaütés során. A fiatal asszony halála tiltakozásokat váltott ki a városban.