Oroszország;Ukrajna;háború;harcok;hadsereg;Donyec-medence;

Zelenszkij: Az oroszok mindent meg akarnak semmisíteni a Donyec-medencében

Az ukrán elnök egyúttal gúnyolódott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentésén, miszerint Oroszország „szándékosan lassítja az offenzíva tempóját, hogy lehetővé tegye az evakuálást, és elkerülje, hogy civilek veszítsék életüket”.

Az oroszok mindent meg akarnak semmisíteni a Donyec-medence térségében - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy videóüzenetben, amelyet annak alkalmából intézett, hogy immár három hónapja annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

„A helyzet a Donyec-medencében rendkívül nehéz. Az orosz hadsereg minden maradék erejét erre a térségre összpontosítja. Liman, Popaszna, Szeverodoneck, Szlovjanszk – a megszállók mindent meg akarnak semmisíteni ott”

- jelentette ki Zelenszkij.

Az ukrán elnök felszólította a külföldi kormányokat, hogy továbbra is nyújtsanak katonai segélyt fegyverek és felszerelés formájában, kijelentve, hogy „ez a legjobb befektetés a globális béke fenntartásába”.

Zelenszkij szerint a világot meglepetésként érte, és ihletként szolgál számára az, hogy Ukrajna képes volt ellenállni Oroszország agressziójának.

„Mindig emlékeznünk kell arra, hogy ezt a három hónapot a honvédők több tízezer hőstettének köszönhetően éltük túl. És a megszállók által megölt ukrán férfiak és nők tízezreink élete árán” – fogalmazott.

Az ukrán elnök élcelődött Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nem régi kijelentésén, miszerint Oroszország „szándékosan lassítja az offenzíva tempóját, hogy lehetővé tegye az evakuálást, és elkerülje, hogy civilek veszítsék életüket”.

„Miután három hónapig magyarázatot kerestek arra, hogy miért nem sikerült három nap alatt megtörniük Ukrajnát, nem tudtak jobbat kigondolni, mint azt állítani, hogy így tervelték ki”

- fogalmazott.

Az orosz erők jelenleg a Donyeck-medencei Doneck és Luhanszk megyéket próbálják ellenőrzésük alá vonni, és megpróbálják bekeríteni a térségben harcoló ukrán erőket.

Mindeközben Pavlo Kirilenko, a Doneck megyei állami-katonai közigazgatás vezetője a Szabad Európa ukrán nyelvű szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy az oroszok ellenőrzésük alá vontak három települést a Donyeck-medencében, köztük Szvitlodarszkot.

A Donyec-medence még ukrán ellenőrzésű területének legkeletibb részén található Szeverodoneck és a közeli Liszicsanszk döntő csatatérré vált. Az orosz erők jelenleg három irányból közelítenek a városok felé, hogy bekerítsék őket.

„Az ellenség az offenzíva keretében arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy bekerítse Liszicsanszkot és Szeverodonecket. Jelenleg tüzérségi támogatással támadó műveleteket folytat Toskivka és Usztinyivka irányába, Liszicsanszk közelében” – erről számolt be korábban Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei állami-katonai közigazgatás vezetője.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz erők kilenc támadását verték vissza kedden a Donyec-medencében, ahol legalább 14 civil vesztette életét az orosz csapatok légierővel, rakétavetőkkel, tüzérséggel, harckocsikkal, aknavetőkkel és rakétákkal végrehajtott támadásaiban.