adó;Orbán Viktor;bankok;veszélyhelyzet;multik;

2022-05-25 18:11:00

Itt a bejelentés, az Orbán-kormány keményen megsarcolja a multikat és a bankokat

Az orosz-ukrán háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul – indokolta a döntést. Több ezer milliárd forintos tételről van szó.

Létrejön egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alap, kötelezzük a bankokat és a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energia-ipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be – jelentette be Orbán Viktor egy szerda este közzétett Facebook-videóban.

Az intézkedés két évre, 2022--re és 2023-ra szól.

– Akik ebben a háborús helyzetben extraprofitra tesznek szert, azokat kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak  hozzá az ország védelmi költségeihez  – jelezte a kormányfő. Mindezt azzal indokolta,a hogy az orosz-ukrán háború elhúzódik, „a brüsszeli szankciós politika nem javul”, a kettő együtt pedig drasztikus áremelkedésekhez vezet.

A multikat és a bankokat sújtó sarc részleteiről Orbán Viktor a holnapi Kormányinfó sajtótájékoztatón ígért részleteket, és úgy tűnik, hogy a kabinetje ezekkel a különadókkal akarja kiegyenlíteni azt a veszteséget, amelyet a rezsicsökkentő intézkedések miatt a költségvetést érte. Egyelőre nem világos, hogy melyik szektorral mennyit akarnak fizettetni, de szektoronként több száz milliárd, összesen több ezer milliárd forintos tételről lehet szó. 

Ami a honvédelmi alapot illeti, a NATO tagországai – köztük Magyarország – a március 24-i brüsszeli csúcstalálkozójukon vállalták, hogy felgyorsítják a védelmi képességeik fejlesztését célzó kötelezettségvállalásaik teljesítését. Ez arról szól, hogy a GDP minimum két százalékát katonai kiadásokra költsék, ami 2021-ben a 30-ból csak 10 NATO-tagországra volt igaz. Magyarország akkor a GDP-je 1,6 százalékát fordította védelmi kiadásokra.