tenisz;Sportdöntőbíróság;ítélet;Magyar Tenisz Szövetség;

2022-05-25 19:17:00

A Magyar Tenisz Szövetség 4,3 milliárdos büntetése csak a jéghegy csúcsa, már 12 milliárdot dobtak ki az ablakon

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletet hozott a Billie Jean King Kupa ügyében, a Magyar Tenisz Szövetségnek további 4,3 milliárd forintot kell kifizetnie egy olyan tornáért, amit meg sem rendezett.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletet hozott a női tenisz Billie Jean King Kupa ügyében, azt követően, hogy a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) 2021 tavaszán a járványhelyzet miatt lemondta a rendezvény budapesti megrendezését. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) az MTSZ-szel zajló egyeztetés során nem fogadta el a magyar fél érvelését a koronavírus-helyzetre hivatkozva, mert Magyarország ezalatt számtalan nemzetközi versenyt rendezett, és Budapest a labdarúgó Európa-bajnokságnak is az egyik társházigazdája volt. Mivel a felek nem jutottak dűlőre, az ügy a CAS elé került.

„A CAS az elmaradt hazai rendezésű Billie Jean King Kupa világdöntők – korábbi FED Kupa – miatt az ITF Licensing (UK) Limited cég (ITFL) által kért további 52 millió dollár helyett 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ) figyelemmel arra, hogy a magyar fél 2019-ben a Rendezési Szerződés alapján már 8 millió dollárt megfizetett” – válaszolta a Népszava kérdésére az MTSZ.

„Mint az már a nyilvánossághoz is eljutott, az ITFL azt követően indított pert, hogy a 2020-as verseny két alkalommal történt közös halasztását követően a magyar fél a COVID gazdasági és egészségügyi hatásaira tekintettel az ún. Rendezési Szerződés lehetetlenülését állapította meg. Az MTSZ már ismertetett álláspontja szerint a versenyek megrendezése a COVID helyzetre tekintettel súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira tekintettel sem lehetett indokolt olyan események megrendezése, amelyek sikere az új formátumban történő megrendezés miatt nem lehetett ismert” – ismertette a körülményeket az MTSZ, amely egyértelmű sikerként értékeli a CAS döntését.

„A magyar fél számításai szerint a rendezvények megrendezésének összköltsége a kormány által erre a célra allokált 20.6 milliárd forintot (cirka 71-72 millió dollár akkori átváltási árfolyamon) - az infláció és a Covid-19 gazdasági hatásaira is tekintettel - jelentősen meghaladta volna, ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több, mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek” – zárult a MTSZ lapunkhoz eljuttatott válasza. Mindez közérthetőbben azt jelenti, hogy a korábbi, nagyjából 3 milliárd forint mellett további 4,3 milliárdot kell kifizetnie a MTSZ-nek.

Ez az összeg lényegesen kevesebb, mint az ITF által remélt 19 milliárd, ám így is meglehetően sokba került mindez egy olyan eseményért, amelyet nem rendeztek meg, s abból bevétel sem keletkezett. Ezzel a mostani tétellel számításaink szerint több mint 12 milliárd forintos konszolidációra van/volt szükség az MTSZ-nél.

A viadal megrendezését egyébiránt még a magyar szövetség előző vezetése pályázta meg és nyelte el három évre. 2020 nyarán viszont az elnök, a fideszes Szűcs Lajos, valamint a főtitkár, Richter Attila távozott a szövetségből, milliárdos adósságokat hátrahagyva.

Az eseményt már az ugyancsak fideszes Lázár János vezette szövetség mondta le, s Richter Attila ellen büntetőfeljelentést tett az új vezetőség. Kezdetben még azt lehetett tudni, a szövetség 3.8 milliárd forintos tartozást görget maga előtt.

Richter volt az a személy, aki tető alá hozta a Billie Jean King Kupa rendezését, pedig az erre kért összeg már első hangzásra is soknak tűnt, hiszen a rendező a jegybevételeken kívül más forrásokra nem igen támaszkodhat, a koronavírus-járvány miatt pedig erre sem lehetett igazán alapozni. Információnk szerint a szerződés meglehetősen egyoldalú elemeket tartalmazott, az egyezség az angol jog szerint köttetett, az ITF nem engedte, hogy vis maiorra hivatkozva bármilyen jog megillesse az MTSZ-t, ráadásul a játékosoknak járó pénzdíjat is az MTSZ-nek kellett volna fizetnie. Az angol nyelvű szerződést az akkori elnök, Szűcs Lajos szignózta, noha úgy tudjuk, a fideszes politikus nem beszél angolul.

Nagy kérdés, hogy Richter hogyan tudta a rendezés ötletét átvinni a magyar kormányon, bár nem ez volt az első furcsa manővere, hiszen 2018-ban egy füves pályás női teniszverseny akart Budapestre hozni, miközben Magyarországon egyetlen füves teniszpálya sincs.

Miután a magyar fél jelezte, nem rendezi meg a tornát 2020-ban, hárommillió dollárért végül Prága lett a befutó, Richter pedig annak ellenére projekt menedzserként vett részt az esemény lebonyolításában, hogy az MTSZ-ből elküldték, és jogi eljárást indítottak ellene. Richer nyilvános LindkedIn-profilja szerint 2017 óta az ITF alá tartozó Tennis Europe alelnöke, széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik, 2020 őszén, egy azerbajdzsáni ATP 250-es versenynek is a tornaigazgatója volt.

Egyébként a a Billie Jean King Kupa megrendezését annyira nem tartják nagy biznisznek, hogy 2022-re még nincs is házigazdája.